Hlavní obsah

Problémy s erekcí má někdy v životě každý druhý muž

Přestože se o problémech s erekcí hovoří víc, než tomu bylo před léty. Většina mužů k lékaři nejde, přitom léky pomohou 82 procentům z nich. Podle profesora Petra Weisse za to mohou částečně i samotní lékaři, kteří na rozhovory o problémech s erekcí nejsou připraveni.

Foto: Profimedia.cz

U 80 procent pacientů jsou příčiny poruchy erekce organické.

Článek

"Z našeho výzkumu vyplynulo, že jen 19 procent mužů promluvilo o svých problémech s erekcí s lékařem, a i u těch, kteří o tom promluvili, ve třech čtvrtinách případů začal sám pacient. Lékař se nezeptal, tady vidíme velké rezervy," upozorňuje Petr Weiss.

Přitom poruchy erekce mohou být jen minimální problém vycházející z jiného mnohem závažnějšího onemocnění. Podle Petra Weisse právě poruchy erekce se mohou objevit i dva roky před propuknutím závažné nemoci.

Existují účinné léky

V současné době  je v ČR registrováno 24 léků na poruchy erekce s účinnou látkou sildenafil v 345 variantách. V minulém čtvrtletí bylo do lékáren dodáváno 13 přípravků v 55 variantách. Počty balení se příliš nemění, výrazně ale rostou počty dávek, což svědčí o tom, že jsou dodávána větší balení.

Zatímco ve světě došlo k určitému počtu úmrtí po lécích na erekci, v Česku nikoliv. Přípravky jsou tu jen na předpis, lékař zhodnotí, zda jsou pro pacienta bezpečné. Riziko je jen u lidí s nemocným srdcem, kteří současně berou nitráty. Návštěva lékaře před užíváním léků by tedy měla být samozřejmost.

Zcela zapomenout by měli muži na nákupy těchto léků přes internet. Většina z nich jsou padělky. "Kupující neví, zda obsahují účinnou látku, a pokud ano, netuší, v jakém množství. Možná to je množství, které už je nebezpečné," varuje profesor.

U 80 procent pacientů jsou příčiny poruchy organické, hlavně cévní, u 20 procent psychické. Erekci nepříznivě ovlivňují léky na tlak, žaludeční vředy či depresi. Zhoršuje ji cukrovka, obezita, onemocnění prostaty, jater a ledvin.

Reklama

Související témata:

Související články

Varikokéla, velmi nepříjemný mužský problém

Varikokéla je poměrně časté onemocnění varlat, které postihuje asi 15 % mužů. Projevuje se zmnožením a rozšířením žilní pleteně v okolí chámovodu, kde dochází...

Výběr článků

Načítám