Hlavní obsah

Přiměřené sexuální vybouření připraví dívku pro partnerský život

Právo, Jiří Houdek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztráta panenství - určitý životní předěl i součást psychického dozrávání dívky. Jaká úskalí se mohou vyskytnout? Pro koho je první sex stresující, pro koho příjemný?

Foto: Profimedia.cz

Pětina dotázaných v bleskovém průzkumu uvedla, že o kytičku přišla ve věku kolem 14 let.

Článek

„Bylo mi sedmnáct, chodívala jsem pravidelně na tréninky do jednoho plaveckého oddílu. Měli jsme mladého, velice hezkého blonďatého trenéra Kamila, čerstvého absolventa fakulty tělovýchovy a sportu. Když k nám přišel, bylo mu šestadvacet let a věděli jsme, že je čerstvě ženatý. Podvědomě jsem pocítila, že se mu líbím.

Při trénincích se mi víc věnoval, když jsme jeli někam na soustředění, měla jsem pocit, že moji společnost vyhledával častěji než společnost jiných dívek. Každá žena má v sobě trochu koketérie, já nejsem výjimkou, takže jsem se mu i já snažila zalíbit,“ vypráví šestačtyřicetiletá Veronika M. z Prahy, která byla v první polovině 80. let relativně velkou juniorskou plaveckou nadějí.

Tak trochu náhoda

„Jednou jsem se po tréninku v bazénu trochu zdržela. Kamila jsem potkala u východu a - pro mě docela nečekaně - pozval mě do vedlejšího baru na panáka. Byl únor, na ulici chladno, říkal, ať se zahřeju před cestou domů na sídliště. Souhlasila jsem. Jenže nezůstalo jen u jedné skleničky. Potom mi řekl, že se mu líbím a že mě chce. Po chvíli jsme se zvedli, vrátili se zpět do bazénu a tam - v dámských šatnách - jsem přišla o panenství. Dodnes přesně nevím, jestli bych to udělala, kdyby nebylo toho alkoholu. Nicméně - bylo to krásné milování.

Když jsem asi o dva měsíce později řekla své matce, jak jsem o panenství přišla, neskutečně vyváděla. Že prý to je nedůstojné, že jsem s tím trenérem před tím vůbec nechodila a podobně. Nalhala jsem jí, že spolu už chodíme, ale nebyla to pravda. Naštěstí matka nevěděla, že je ženatý.

S Kamilem jsem pak ještě několikrát měla sex. Vždycky jsme se jako by náhodou oba zdrželi po plavání. V tomto vztahu byla pro mě hlavní jeho tělesná přitažlivost. Nemyslím si, že bych do něj byla nějak výrazně zamilovaná. Ano, byl mi sympatický, byl milý, hezký, měl krásné tělo, ale nebyla to láska se vším všudy. Přesto jsem nyní ráda, že mě do vášnivého sexu zasvětil právě o deset let starší a v těchto intimních věcech o hodně zkušenější muž,“ tvrdí Veronika, která dnes pracuje jako vedoucí referentka v jedné cestovní kanceláři.

Určitá zralost je důležitá i v sexu

„Nenabádám k promiskuitě. Nicméně vyhýbat se záměrně sexuálním vztahům v době dospívání je naivní a hloupé. Veronika M. - přestože popudila svoji matku - postupovala intuitivně a správně,“ vysvětluje psycholog Karel Matiášek.

„Ten, kdo je v dospívání vědomě až násilně hluchý ke svému naprosto přirozenému probuzení sexuálních tužeb, v pozdějším věku zažívá značné problémy ve vztazích.

„Ten, kdo je v dospívání vědomě až násilně hluchý ke svému naprosto přirozenému probuzení sexuálních tužeb, v pozdějším věku zažívá značné problémy ve vztazích. Nedokáže totiž potom odlišit vzplanutí sexuální vášně od skutečné lásky, která je vždy kombinací tělesné přitažlivosti se silným citem a s pocitem důvěry vůči partnerovi. Přiměřené sexuální vybouření v osmnácti devatenácti letech udělá dívku zralejší ve vztazích a posléze zvýší její šance najít si skvělého partnera na celý život.

A k tomu vesměs směřovaly pro nás možná někdy až necudné rituály starověkých národů.“

Doktor Karel Matiášek zdůrazňuje, že - stejně jako v dobách minulých - i nyní je deflorace pro většinu dospívajících dívek významným předělem, součástí psychického dozrání. Odborník doporučuje: „Dospívající dívka by se už po nějakou dobu před prvním stykem měla cítit fyzicky zralá na ztrátu panenství a sama by se měla odhodlat k tomuto aktu.

Rozhodně by neměla být pod tlakem nějaké náhodné situace. V ideálním případě by se vše mělo odehrát s chlapcem, kterého dobře zná, k němuž má velkou důvěru, s nímž si rozumí a samozřejmě - ti dva už nějakou dobu spolu „chodí“. To je však ideální stav, ke kterému - v té dnešní závratně hektické a komercí až příliš ovlivněné době - nemusí vždy dojít.

Počáteční trauma

V mé praxi se vyskytla jedna mladá pacientka, která byla na brigádě v restauraci - vypomáhala jako číšnice. Líbil se jí tam jeden mladý kolega, o osm let starší číšník. Zhruba po týdnu práce v hospodě ztratila panenství s tímto mužem. Bohužel ho znala jen velmi málo - z několika společných směn v práci. Muž ji při prvním sexu nakazil pohlavní chorobou. Dívka musela navštívit venerologii, kde se navíc nesetkala s přívětivou reakcí sester. Chovaly se k ní trochu jako k prostitutce.

Dívku to samozřejmě poznamenalo, nastala u ní nespavost, tik v obličeji, byla v permanentním stresu a rodiče, kterým se nesvěřila, o ni začali mít strach. Nakonec s ní přišli ke mně. Poté, co mi dívka řekla, k čemu došlo a jaké to mělo následky, navrhl jsem jí, aby celou zkušenost sepsala do podoby povídky. Po několika psychoterapeutických sezeních u mě v ordinaci a po sepsání té povídky, kde vše do nejmenších detailů vypodobnila včetně úzkostí a zoufalství, začala postupně opět žít naprosto normálně, začala navazovat zase vztahy s chlapci, pokud vím, loni dostudovala vysokou školu,“ dodává psycholog Karel Matiášek.

Příjemný, či stresující první sex?

Podle výzkumů z roku 2007 v zemích Evropské unie negativní pocity z prvního styku má 52 % děvčat a 31 % chlapců. Orgasmu dosáhlo 81 % chlapců a jen 27 % dívek. Z průzkumu je patrné, že první styk je částečně problematický především u dívek, a to často z důvodu bolestivé deflorace (protržení panenské blány).

Kdy jste měli první pohlavní styk?
Dříve než ve 14 letech nebo ve 14 letech20 %
V 15 letech13 %
V 16 letech13 %
V 17 letech13 %
V 18 letech11 %
V 19 letech10 %
Ve 20 letech a později20 %
Anonymního internetového průzkumu se zúčastnilo 16 354 respondentů.

Anketa

V kolika letech jste přišla o panenství?
v méně než 14 letech
5,8 %
ve 14 letech
4,9 %
v 15 letech
12 %
v 16 letech
16 %
v 17 letech
19,5 %
v 18 letech
15,7 %
v 19 letech
7 %
ve 20 letech
3,5 %
mezi 20. - 25. rokem
11,5 %
ve více jak 26 letech
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14462 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám