Hlavní obsah

Preventivní programy pro narkomany snižují riziko nákazy HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Díky preventivním programům pro narkomany se v České republice daří držet počty HIV pozitivních uživatelů drog na velmi nízké úrovni. Podstatný podíl na tom má strategie harm reduction (snižování zdravotních a sociálních rizik), kam patří kupříkladu výměna jehel a stříkaček.

Foto: Martina Sihelská

V sále bylo živo

Článek

Novinářům to dnes řekl pražský primátor a odborník na drogovou problematiku Pavel Bém. Z celkového přibližného počtu 35 000 uživatelů drog jen v Česku necelých 20 HIV pozitivních. Podle Jiřího Presla z organizace pro pomoc drogově závislým Drop-in se tento počet za posledních osm let nezměnil.

Podle něj je na tom v ohledu HIV pozitivity narkomanů Česko dokonce lépe než některé západoevropské státy. Program výměny jehel spolu s distribucí zdravotního materiálu a činností terénních pracovníků zahájily některé české neziskové organizace již počátkem 90. let. To je jedním z důvodů, proč jsou zde počty HIV pozitivních narkomanů mnohonásobně nižší než například na Ukrajině, v Bělorusku či Rusku, uvedl primátor, který stál mimo jiné dvakrát v čele vládní Meziresortní protidrogové komise.

Z hlediska nákazy hepatitidou typu C jsou na tom narkomani ale hůře. Ročně přibude okolo 300 nakažených. Současný primátor hlavního města stál před deseti lety u zrodu kontaktního centra Sananim, které se prevencí zneužívání drog zabývá. Centrum v první polovině loňského roku vyměnilo pražským narkomanům téměř čtvrt milionu stříkaček.

Bém: programy harm reduction jsou laciné a účinné

Strategie snižování zdravotních a sociálních rizik patří podle Béma k hlavním pilířům protidrogových strategií téměř všech států Evropské unie včetně České republiky. "Na základě ověřených statistických souborů velkých čísel se zjistilo, že programy harm reduction jsou poměrně laciné a velmi účinné," uvedl.

Mezi programy patřící do strategie snižování rizik lze zařadit i další dříve kontroverzní metody, o jejichž účinnosti dnes již málokdo pochybuje. Patří sem například substituční léčba Metadonem nebo nověji Subutexem nebo takzvané aplikační místnosti, které by podle Martiny Těmínové ze Sananimu omezily například výskyt použitých jehel na dětských hřištích. Těmínová vidí budoucnost aktivit snižování rizik v lepší koordinaci a komunikaci mezi poskytovateli péče, policií a státní správou. "Měly by se vytvořit komunikační kanály, které budou rychle reagovat na změnu situace na drogové scéně," řekla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám