Hlavní obsah

Pokud chcete poznat partnera, líbejte ho

CHICAGO

Ve většině kultur na zeměkouli se zamilování lidé líbají. A důvodů mají hned několik. Nejde jen o psychické, ale také o biologické podněty. V současné době se vědci začali zabývat biologickými faktory, které jsou základem tohoto všudypřítomného vyjádření lásky a náklonnosti.

Článek

Líbání se patrně vyvinulo ze způsobu, jakým pravěké matky krmily své potomky. Nemajíce žádných nádob, v nichž by skladovaly potravu, pravděpodobně ji žvýkaly a přímo z úst předávaly dětem. Nauka o líbání má dokonce vlastní název - filematologie.

Výsledky výzkumu, který si položil za cíl poodhalit tajemství této bohulibé lidské činnosti, byly v pátek 13. 2. zveřejněny na výročním setkání Americké akademie pro vědecký pokrok v Chicagu. "Líbání není jen příjemná zábava, ale především významným způsobem ovlivňuje výběr partnera," vysvětluje profesorka Helen Fischerová z Rutgersovy univerzity.

Polibek poskytuje informace o partnerovi

Studie doktora Gordona Gallupa z univerzity v Albany ukázala, že 59 procent mužů a 66 procent žen odradily právě první polibky od protějšku, který je původně přitahoval. Ženy přitom přikládají líbání větší význam a je pro ně důležité především jako předehra před sexuálním stykem. Polibek je jako informace Podle Fischerové poskytuje spojení rtů informace o partnerovi.

"Dotyky rtů, jazyka, nosu a brady přenášejí vůně, chuť, zvuk a dotykové signály, díky nimž zjišťujeme, jak nás náš protějšek vnímá, a nakonec také to, jestli se bude chtít líbat znovu," tvrdí profesorka Fischerová.

Hormony, které pozitivně ovlivňují vztahy

Ženy podle ní přitahují muži s odlišným imunitním systémem a právě líbáním o něm prostřednictvím čichu podvědomě získávají informace. Podle odborníků se při této činnosti vyplavuje také zvýšené množství "hormonu lásky" oxytocinu, který pozitivně ovlivňuje sociální vazby, a kortizonu ovlivňujícího metabolismus.

Fischerová se domnívá, že líbáním se stimulují tři systémy v lidském mozku, které mají vliv na výběr partnera a reprodukční schopnosti a zodpovídají za sexuální energii, zamilovanost a pevnost vztahu. "Líbání může vztah skutečně buď posílit, nebo zabít," vysvětluje Fischerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro ženy je líbání důležité

Pro ženy může mít polibek větší cenu než tisíce slov. Alespoň to tvrdí vědci, kteří se dotazovali v rámci studie více než jednoho tisíce studentů Státní...

Výběr článků

Načítám