Hlavní obsah

Plešatí muži jsou vnímáni jako mužnější, ale i starší, než ve skutečnosti jsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože plešatost považuje většina mužů za hendikep, ženy to vidí jinak. Na většinu z nich tito muži působí silnějším a mužnějším dojmem než mnozí vlasatci. Jedinou nevýhodou je, že pleš přidává roky, alespoň to tvrdí vědci z Pensylvánské univerzity v USA, kteří se tomuto tématu věnovali ve třech vědeckých studiích.

Foto: Profimedia.cz

I český herec Marek Vašut se řadí mezi pány, u kterých příliš vlasů nenajdete.

Článek

V první studii byli muži s vyholenou hlavou ohodnoceni jako dominantnější než typově podobní muži s vlasy. Studie se účastnilo 59 studentů, z toho 35 žen.

Během druhého dotazování porovnávalo 344 respondentů, z nichž ženy tvořily něco málo přes polovinu, vždy dvě fotky stejného muže. Muži vypadali o dva a půl centimetru vyšší a o 13 procent silnější na fotkách, kde jim byly digitálně odstraněny vlasy.

Třetí studie se zúčastnilo 552 účastníků, přičemž dobrovolníci měli slovně i písemně ohodnotit zobrazované muže. Plešatí muži i zde vyšli lépe než ostatní, tentokrát na poli mužnosti. Z dalšího zjištění vědců ale také vyplynulo, že muži bez vlasů vypadají až o čtyři roky starší, než je jejich skutečný věk.

Plešatění jako přednost

Muži by tak měli přestat bojovat proti ztrátě vlasů a raději si vzít strojek a řídnoucí vlasy jednoduše oholit.

„Díky dominantnějším rysům mohou získat výhody v mezilidských vztazích, včetně potenciálu k vedení jednotlivců a skupin. Podobné řešení může i ulehčit psychický tlak vedený na člověka ve spojitosti se ztrátou vlasů,“ vysvětlují pro Daily Mail vědci.

Někdy je tak lepší dokončit to, co matka příroda začala a zbytečně neztrácet síly v boji s větrnými mlýny.

Foto: Profimedia.cz

Nedávno se k vyholeným lamačům dívčích srdcí přidala i britská celebrita, Jason Statham.

Ztráta vlasů: fakta

Kolem padesátky postihuje plešatost přibližně polovinu všech mužů.

Řídnutí vlasů většinou začíná kolem dvaceti až třiceti let. Data ukazují, že po celém světě vynakládají muži na boj proti ztrátě svých vlasů na 1,5 biliónu dolarů ročně.

Foto: Profimedia.cz

Herec Bruce Willis

Plešatění je dědičná záležitost. Odborníci věří, že je způsobeno přecitlivělými vlasovými folikuly vlivem nadměrného množství jednoho z mužských hormonů.

Plešatění postihuje i ženy, většinou po menopauze. K řídnutí vlasů u nich dochází převážně na temeni hlavy.

Spojitost mezi plešatěním a rakovinou
Studie z roku 2010 zjistila, že muži, kteří začnou plešatět v mladém věku, mají o 45 procent menší šance propuknutí rakoviny prostaty v pozdějším věku.Odborníci z lékařské fakulty Univerzity ve Washingtonu v americkém Seattlu zkoumali 2000 mužů ve věku 40-47 let, z nichž polovina prodělala rakovinu prostaty. Výsledky jednoznačně ukázaly, že muži, kterým řídl vlasový porost na temeni hlavy a ubývaly vlasy, měli nejmenší riziko rakoviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám