Hlavní obsah

Pět mýtů o mužích, ženách a sexu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani oblast sexu není imunní vůči vzniku pověr a mýtů. A tak už nás nepřekvapí například tvrzení, že muži myslí na sex více než ženy a chtějí vyzkoušet více sexuálních partnerek než ženy partnerů. Je to ale vážně pravda?

Foto: Profimedia.cz

Muži i ženy chtějí podle studie zhruba stejný počet sexuálních partnerů.

Článek

Australský magazín Cleo uveřejnil závěry studie amerických psychologů, kteří zkoumali tato dvě a ještě další tři běžná rčení z oblasti sexu. Všech pět jasných "faktů" proměnili vědci v mýtus.

Mýtus číslo 1: Mužům jde o vzhled, ženám o postavení

Evoluční logika nás nutí věřit, že muži hledají po fyzické stránce fenomenální partnerky, aby si zajistili fyzicky fenomenální potomky. Ženy zase chtějí muže, který je i s potomky zabezpečí. Jenže studie z roku 2008 zveřejněná v časopise Sociální psychologie, při níž nezadaní dobrovolníci absolvovali rychlorande (speed dating), zjistila, že tyto ideály tváří v tvář potenciálnímu partnerovi/ partnerce nefungují.

Mýtus číslo 2: Muži chtějí více sexuálních partnerek než ženy partnerů

Půzkumy mají různorodé výsledky, neboť muži jsou tlačeni k tomu, aby nafukovali skutečný počet svých partnerek, vysvětluje psycholožka Terri Conleyová z University of Michigan. Podle ní nakonec ale muži i ženy chtějí zhruba stejný počet sexuálních partnerů. Vyplývá to z údajů, které odhalil výzkum v roce 2003 - dobrovolníci, kteří si mysleli, že jsou připojeni na detektor lži, uváděli čísla podobná jako ženy.

Mýtus číslo 3: Muži myslí na sex více než ženy

Studie z roku 2011 prokázala, že muži technicky vzato myslí na sex častěji než ženy, nicméně častěji také myslí i na další primární potřeby, jako je jídlo a spánek.

Takže i když myslí na sex častěji, ještě to neznamená, že to má pro ně větší význam než pro něžnější pohlaví.

Mýtus číslo 4: Ženský orgasmus je vzácnější než mužský

Obecně je pravdou, že ženy dosahují orgasmu méně často než muži. Rozdíl se ale silně zmenšuje ve vztazích. Podle studie publikované v knize z roku 2009 Families as They Really Are (Rodiny, jaké opravdu jsou) dosahuje ve formálním vztahu 79 procent žen vyvrcholení stejně často jako partner. V neformálním vztahu nebo při sexu na jednu noc dosahuje orgasmu stejně často jako muž jen třetina žen.

Mýtus číslo 5: Muži jsou méně vybíraví než ženy

Obecné přesvědčení tvrdí, že muži jsou méně nároční na toho, koho si "vezmou do postele", zatímco ženy jsou mnohem vybíravější. Nicméně výzkum z roku 2009 zveřejněný v časopise Psychological Science prokázal, že vybíravost s pohlavím nesouvisí.

Vše záleží na tom, kdo uhání koho. Studie dokázala, že lidé mají tendenci být vybíravějšími, jsou-li osloveni potenciálním partnerem. Když ovšem sami navazují kontakt, tolik nároční nejsou. Mýtus pak čerpá z klasické situace, kdy častěji první oslovuje muž, což je pro něj psychicky náročné. Ženy pak mají více příležitostí dát najevo svou vybíravost.

Reklama

Související témata:

Související články

Ekonomická krize nutí muže k nevěře

Ekonomická krize nemá vliv jen na životní úroveň, podle sociálního psychologa Omri Gillatha z Kansasu navíc přispívá k mužské nevěře a mimomanželským dětem....

Intenzivní sex může dočasně vymazat paměť

Americká akademie pohotovostní medicíny publikovala případovou studii ženy, která utrpěla těžkou ztrátu paměti během intenzivní soulože. Čtyřiapadesátiletá...

Výběr článků

Načítám