Hlavní obsah

Partneři bez hádek žijí déle

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří v partnerském soužití takřka neznají slovo hádka, se dožívají vyššího věku. Jak uvádí server Mail Online, takto šťastné páry zažívají méně stresu, lépe se stravují a je u nich menší pravděpodobnost kouření.

Foto: Profimedia.cz

Důvodů pro spory mezi mužem a ženou může být nekonečně mnoho.

Článek

Důvodů pro spory mezi mužem a ženou může být nekonečně mnoho, nejčastěji se  týkají peněz a příbuzných z partnerovy strany, zejména tchyně. Další obvyklý problém, způsobující konflikt, lze shrnout slovy „já se nechci dívat na fotbal...”

Dle lékařských studií si je třeba uvědomit, že spíše než pročištění vzduchu a vyjasnění situace znamenají hádky riziko pro naše zdraví. Ano, výměna názorů může být velice užitečná, ale nesmí být na denním pořádku, natož vedená nepřátelským tónem.

Více hádek - horší zdraví

Výzkumníci z Univerzity Brighama Younga v Utahu po 20 let sledovali 1700 vdaných či ženatých osob. Zajímala je reakce jejich fyzického zdraví na hádky, štěstí a kvalitu života. Bylo zjištěno, že manželé, kteří se příliš nehádají, žijí déle. Naopak ti, které doma sužovaly pravidelné rozepře, se celkově netěšili takovému zdraví. A čím více se hádali, tím horší byl jejich zdravotní stav.

Zdá se, že spokojené manželství podporuje dlouhověkost. Důležité také je, jak se o sebe partneři starají - to je další souvislost mezi zdravím a šťastným soužitím. U takových párů je také větší pravděpodobnost, že spíše si dají spolu (zdravou) večeři, než že jeden z nich stráví půlku života v hospodě nebo se bude kvůli problémům doma dlouho zašívat v práci a stravovat se ve fastfoodu.

Spokojení spolu problémy lépe zvládnou

Příjemný společný život znamená méně stresu, kvalitnější spánek, případně i mnohem menší náchylnost k různým zlozvykům jako třeba kouření. Více spolu sportují, chodí na procházky... Šťastné manželství je tedy vhodnou prevencí proti všemožným onemocněním, nemalou část lidí udrží v dobré kondici.

Jak připomíná web Mail Online, partneři by se měli snažit své konflikty minimalizovat, případně vyhledat pomoc, jelikož hádky jejich zdraví skutečně neprospívají. Dle výzkumů je nespokojené manželství běžně spojováno s depresemi, pocity úzkosti, nesprávným stravováním i spánkovým režimem, stejně tak s kouřením.

Špatný den celkově spokojených jedinců není ani tak nebezpečný, ani tak nepříjemný - ti se totiž spíše dokáží vcítit do své polovičky a navzájem se podpořit. A tím snížit hladinu stresu. Stres zvyšuje krevní tlak a může oslabit naši imunitu. I proto je dobré se ho vyvarovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám