Hlavní obsah

Oddělení thajských siamčat bylo úspěšné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Odborníkům z thajské nemocnice se podařilo úspěšně oddělit siamská dvojčata, která byla spojena v břišní oblasti. Zprávu v pátek přinesl místní tisk s odvoláním na ředitele nemocnice.

Foto: archiv KNTB
Článek

Na operaci se podílel tým osmi thajských lékařů a čtyř anesteziologů z nemocnice Khon Kaen na severovýchodě Thajska. Zákrok trval více než šestnáct hodin.

Oficiální vyjádření, že zákrok dopadl dobře, bylo vyneseno teprve v pátek, tedy měsíc po provedení operace dvojčátek. Ředitel nemocnice Wittaya Jarupoonphol raději vyčkával, než aby se ukvapoval unáhleným prohlášením. Až nyní totiž mohou lékaři s jistotou říci, že jsou chlapci mimo nebezpečí.

Operace siamských dvojčat jsou náročné. Přežije je jen deset procent siamčat, která zákrok podstoupí, upozornil ředitel nemocnice.

Termín siamská dvojčata byl zaveden v 18. století podle známých bratrů Enga a Changa, kteří se narodili srostlí. V roce 1828 navštívili Spojené státy, kde se také později usadili. Siam byl původní název pro Thajsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvouhlavá holčička podstoupí operaci

Rebecu Martinezovou, sedmitýdenní holčičku z Dominikánské republiky, která se narodila se dvěma hlavami, v pátek podstoupí velmi nebezpečnou operaci, při které...

Siamské dvojče z Bangladéše zemřelo

Maria, jedno ze siamských dvojčat, která v neděli přežila náročný chirurgický zákrok provedený v nemocnici v Dhace, zemřela devět hodin po operaci. Lékaři...

Výběr článků

Načítám