Hlavní obsah

Obřízka může být efektivní ochranou před virem HIV, ale jen u mužů

Washington

Muži, kteří podstoupili obřízku, jsou podle některých odborníků chráněni proti viru HIV. Stejný zákrok ale ke zklamání vědců neúčinkuje u žen.

Foto: Profimedia.cz

Podle odborníků je obřízka vysoce efektivní, protože snižuje nebezpečí nákazy muže, který tak přestává ohrožovat své partnerky.

Článek

Obřízka je efektivní ochranou před onemocněním AIDS pro muže. Ženy z ní mohou mít výhody jen nepřímo, protože přenos viru se díky ní obecně redukuje.

"Jsme zklamaní, protože naše pokusy neprokázaly prevenci u žen, jak jsme předpokládali na základě předchozích studií," prohlásila Dr. Maria Wawerová z Univerzity Johna Hopkinse v americkém Baltimore.

Ztížená cesta viru do organismu

Ta prováděla výzkum ve spolupráci s kolegy v Ugandě. Jejich bádání bylo zastaveno, nicméně přesto přineslo své výsledky. Ukázalo se, že předkožka mužského penisu obsahuje buňky, které jsou velmi náchylné k infekci virem HIV. Její odstranění obřízkou ztěžuje viru cestu do organismu.

Vědci sledovali 922 neobřezaných infikovaných mužů, z nichž někteří okamžitě po zahájení výzkumu obřízku prodělali. Ostatní podstoupili tento zákrok po dvou letech. Zároveň pozorovali 163 žen, které měly s některými z nich sex.

Kondom stále jedinou skutečnou ochranou

"Obřízka nesnížila riziko přenosu viru HIV u partnerek infikovaných mužů," uvádí se ve zprávě týmu Dr. Wawerové, uveřejněné v časopise Lancet Medical Journal.

Podle ní tak stále zůstává jedinou efektivní ochranou kondom, a to nejen při prevenci AIDS, ale i ostatních pohlavně přenosných nemocí.

Přesto podle odborníků je obřízka vysoce efektivní, protože snižuje nebezpečí nákazy muže, který tak přestává ohrožovat své partnerky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám