Hlavní obsah

Obezita stojí až třináct let života

– USA
Novinky, Jan Rovenský

Čtyřicátníci a čtyřicátnice se mohou obezitou připravit až o třináct let života. Informuje o tom studie nizozemských vědců zveřejněná v časopisu Annals of Internal Meicine (Zprávy interního lékařství).

Foto: PRÁVO - Petr Pokorný

Na Rožmberk se rybáři v rámci podzimních výlovů letos vrátí po dvou letech.

Článek

Lidé s mírnou nadváhou zemřou podle studie asi o tři roky dříve než štíhlí jedinci, u obézních mužů a žen je to průměrně sedm let. Tlustí kuřáci v průměru umírají až o 13 let dříve.

"Tabáková epidemie na Západě je na ústupu, nicméně měli bychom se obávat přetrvávající obezity u mladších dospělých," informují nizozemští lékaři. Jak píše ke studii britský list The Times, vědci své závěry opřeli o analýzy dříve získaných čísel a údajů. Upozorňují na sílící trend lidí k obezitě: ta má jen v Británii podle deníku na svědomí až 30 tisíc předčasných úmrtí.

Váhu hlídejte průběžně

"Je-li vám třicet až čtyřicet a máte-li nadváhu, čelíte riziku předčasného úmrtí, a to i v případě, že v budoucnu zhubnete," říká Serge Jabour z fakultní nemocnice Thomase Jeffersona ve Filadelfii. "Plyne z toho jedno ponaučení váhu si musíte hlídat mnohem dříve," dodává. "Jen dětská obezita se za posledních osm let zvedla o padesát až sto procent," tvrdí Neville Rigby z International Obesity Task Force, mezinárodní organizace zabývající se bojem proti obezitě.

Vědci z Framinghamu v americkém státě Massachusetts pozorovali 3457 lidí od roku 1948 (v té době jim bylo třicet až čtyřicet let) až do roku 1990. Tehdy již polovina nežila.

Jako lidi s nadváhou vědci charakterizovali jednotlivce s tzv. indexem tělesné hmotnosti (Body Mass Index BMI) od 25 do 29,9, jako obézní vědci považovali lidi s hodnotou od 30 výše (BMI je váha v kilogramech na druhou dělená tělesnou výškou v centimetrech).

Podle The Times obézní čtyřicátnice zemřely o sedm let dříve než jejich štíhlejší vrstevnice, muže připravilo předčasné úmrtí o šest let života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám