Hlavní obsah

Obchod s vajíčky a spermiemi

Právo, Radim Uzel

Lékaři dnes zvládají při léčbě neplodnosti takové postupy, které by před dvaceti lety představovaly témata vědeckofantastických románů. Vzpomínám si, s jakou slávou jsme před čtvrtstoletím začali s konzervací ejakulátu. Pochopitelně jsme se to chodili učit k veterinářům, kteří byli v té době mnohem dále.

Článek

Téměř mě šokoval jeden veterinární gynekolog, když mi řekl, že v tehdejším Československu se už žádné tele nenarodí po kopulaci býka a krávy. K oplodnění se používala výhradně umělá inseminace.

Už tenkrát jsem ovšem věděl, že tyto chmurné perspektivy lidstvo nečekají a že metody asistované reprodukce budou i v třetím tisíciletí vyhrazeny pouze pro ty, kteří to přirozenou cestou nezvládnou.

Zprvu se konzervovaly pouze spermie. V hluboko zmrazeném prostředí tekutého dusíku vydrží řadu let. Člověk se díky tomu může stát otcem ještě dlouho po své smrti. Využití této možnosti vedlo ve světě k několika zajímavým dědickým sporům.

V současné době můžeme ve zmrazeném prostředí dlouhodobě uchovávat i lidská vajíčka a oplozené zárodky. Ve světě se lékařům podařilo uskutečnit první těhotenství oplozením darovaného vajíčka v roce 1984. U nás se začala využívat tato metoda v roce 1997 a metoda oplozených darovaných zárodků v roce 1999.

Na dárcovství spermií i vajíček u nás nezbohatnete

Někteří lidé se zajímají o to, zda by své spermie nebo vajíčka mohli zpeněžit. Musím je zklamat. Specializovaným pracovištím v ČR se obvykle daří organizovat bezplatné dárcovství spermií, vajíček i zárodků. Hradí dárcům jen cestovné, ušlou mzdu atd. Jejich anonymita zůstává pochopitelně přísně zachována. Dárci i příjemci jsou podrobně informováni o postupech, problémech rizicích spojených s celou touto procedurou. A podepisují informovaný souhlas.

Kritériem pro dárcovství je věk mezi 18 a 35 lety, minimálně středoškolské vzdělání a dobrý zdravotní stav. Samozřejmou podmínkou je také podrobné zkoumání zdravotního stavu a výskytu dědičných chorob. Životně důležitá je prevence sexuálně přenosných infekcí, zejména HIV/AIDS. Kvůli tomu se například zárodečné buňky používají až po půlroční karanténní lhůtě, kdy lékaři zopakují u dárce HIV test.

Situace u nás kontrastuje se situací v některých jiných zemích. Zárodečné buňky se tam někdy stávají předmětem výnosného obchodu. Mluví se dokonce o takzvaném průmyslu zárodečného bankovnictví (embryo and semen banking industry).

Dárci tam nebývají anonymní. Často se sdružují do jakýchsi zájmových organizací. Nedávno jsem viděl film, ve kterém se dárkyně vajíček chlubila početným potomstvem. S mnoha příjemkyněmi se znala. Vychvalovala své anatomické přednosti a působila jako chodící reklama na kosmetické přípravky. Nezbývá než doufat, že se asistovaná reprodukce v naší zemi podobného rozvoje nikdy nedočká.

Reklama

Související články

Australští politici vyzváni darovat sperma

Vzhledem k tomu, že v Austrálii neustále ubývá mužů ochotných darovat sperma, obrátili se zástupci melbournské kliniky specializující se na metody umělého...

Toxické látky ohrožují lidskou reprodukci

Klesající počet spermií, zvýšená neplodnost, abnormality pohlavních orgánů u malých dětí. To vše dává studie Greenpeace do souvislosti s působením nebezpečných...

Výběr článků

Načítám