Hlavní obsah

Nová hormonální antikoncepce pro muže by měla být velmi spolehlivá

Jedno až dvě procenta žen užívající hormonální antikoncepci podávané v pilulkách každý rok otěhotní. U nové hormonální injekce podávané mužům, se podařilo počít dítě jen každému stému muži ve dvou letech. To je tedy ještě vyšší účinnost než u hormonální antikoncepce pro ženy.

Článek

Testy na tisícovce mužů ve věku mezi dvaceti a pětačtyřiceti roky provedli v Číně. Každý z dobrovolníků zplodil v období dvou let před započetím testu alespoň jedno dítě. Jejich partnerky neměly přitom žádné potíže s plodností a bylo jim mezi osmnácti a osmatřiceti roky.

„Pro páry, které nemohou nebo nechtějí používat jen antikoncepci zaměřenou na ženy, jsou možnosti limitovány na vasektomii, kondom či přerušovanou soulož. Naše studie dokazuje, že mužská hormonální antikoncepce může být účinná, nová a fungující alternativa,“ uvedl doktor I-Čchün Ku z Národního výzkumného centra pro plánování rodiny v Pekingu.

Narušení produkce spermií

Všichni testovaní muži dostávali měsíčně 500 miligramů injekčně podávaného testosteron undekanoátu (TU) a to po dobu dvou a půl roku. U žádného z mužů se nevyskytly vážné vedlejší příznaky a plodnost se po skončení podávání přípravku vrátila do normálu.

Podávání hormonu vedlo ke snížení hladiny dvou regulačních hormonů v mozku – folikul-stimulačního hormonu FSH a luteinizačního hormonu LH. Tím došlo k narušení produkce spermií bez vedlejších a nezvratných účinků. Počet spermií v ejakulátu se vrátil do normy čtyři až šest měsíců po skončení léčby..

„Navzdory úspěšných závěrům je potřeba další dlouhodobé testování bezpečnosti přípravku se zaměřením na oběhovou soustavu, prostatu a chování,“ uvedl doktor I-Čchün Ku v závěru.

Studie byla publikována v časopise Clinical Endocrinology and Metabolism

Reklama

Související témata:

Související články

Interrupci podstoupí až 25 tisíc Češek ročně

Přestože každým rokem u nás klesá počet uměle přerušených těhotenství, tak jej ročně podstoupí téměř 25 tisíc Češek, což je podle odborníků stále vysoké číslo....

Výběr článků

Načítám