Hlavní obsah

Nová antikoncepce už nezadržuje vodu

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

V těchto dnech přichází na český trh nová antikoncepční pilulka, která je převratná tím, že již v těle ženy nezadržuje vodu. "Novou antikoncepční pilulku jsme vyzkoušeli na zhruba 1300 ženách a ukázalo se, že u většiny žen nedochází ke zvýšení tělesné váhy a jiným příznakům zadržování vody v těle," řekla Právu v pátek gynekoložka doktorka Dagmar Makalová z Prahy.

Foto: Hornická nemocnice Karviná

Použití magnetické rostoucí tyče

Článek

Po celou dobu historie moderní antikoncepce bylo právě snahou vědců vyvinout pilulku, která by byla účinná a přitom byla prosta nepříjemných průvodních účinků. Až dosud používané preparáty u poloviny žen vedly ke zvýšení váhy a měly i další nepříjemné průvodní jevy.

"Nová pilulka, která se jmenuje Yadine má zcela novou účinnou látku drospirenon, která je podobná přirozenému hormonu ženského těla - progesteronu," uvedla Makalová. Dodala, že jednou z mnoha funkcí progesteronu je bránit zadržování vody v druhé polovině menstruačního cyklu. Tento mechanismus však antikoncepční pilulky narušují, a tak vzniká ono zvýšení váhy a často i jiné příznaky, například napětí v prsou, otoky, pocit nadýmání a podobně.

Drospirenon je první složkou v historii antikoncepční pilulky, která působení progesteronu napodobuje. Proto ženy, které užívají novou pilulku nepřibraly, spíše naopak zhubly, jsou bez otoků, nadýmání a mírní se i tzv. premenstruační syndrom, kdy před menstruací jsou podrážděné, nervózní, trpí depresemi nebo mají bolesti hlavy.

"Nová pilulka je pouze na lékařský předpis a maximální cena 21 tablet je 294 korun a v balení 3 x 21 tablet 847 korun. Cenu si hradí ženy samy ale některé zdravotní pojišťovny na antikoncepci přispívají zhruba 500 korunami ročně. "O užívání pilulky je dobré se poradit s gynekologem. Nejde o pilulku, která odbourává tuk. Proto není na hubnutí, ale nezadržuje vodu. Ženy se proto cítí lépe při jejím užívání než při užívání současných pilulek," uvedla doktorka Makalová.

Anketa

OTÁZKA PRO ŽENY: Používáte hormonální antikoncepci?
ano a nepozoruji žádné vedlejší účinky
41,6 %
ano, ale mám s tím problémy
39,5 %
ne
18,9 %
Celkem hlasovalo 281 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám