Hlavní obsah

Nepořádek v bytě způsobuje napětí ve vztazích a negativní emoce

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noviny, hrnky a drobky na stole, ve dřezu špinavé nádobí, na židlích přehozené hromady oblečení, to všechno zaplňuje nejen prostor, ale utváří i nepohodlné prostředí. Z krátkodobého hlediska to je plně akceptovatelné, ale z dlouhodobého to zavání problémy. Ne náhodou je nepořádek tématem hádek číslo jedna ve třetině českých domácností.

Foto: Profimedia.cz

Partneři se v nepořádku necítí dobře, roste mezi nimi napětí.

Článek

Partneři se jednoduše v takovém prostředí necítí dobře, a tak mezi nimi roste napětí. Proto často začnou řešit i takové věci, které by za jiných okolností neřešili.

„Například kdo je vinen za všechen ten nepořádek, kolik času jeden tráví tím, že uklízí věci po druhém, nebo kolik věcí musí nakoupit zbytečně jen proto, že většinu z nich nemůže najít apod.,” vysvětluje na svém blogu koučka Heather Bakerová.

Což potvrzuje i zakladatel společnosti Lidská síla Robert Vojáček. Podle něj je nepořádek tématem hádek číslo jedna ve třetině domácností, a to bez ohledu na to, kdo je v páru pořádnější a naopak.

Nejméně oblíbené činnosti v domácnostech
Žehlení
Mytí oken
Luxování a vytírání podlahy
Mytí nádobí
Mytí sprchového koutu

Jakmile ale jedinci najdou řešení, jak nepořádek v bytě odstranit a jak mu předcházet, jejich vztahy se urovnávají. Najednou mají čas i na své emoce a city. Dokonce lze prý tímto způsobem zachránit i mnoho vztahů před rozchodem či rozvodem.

Foto: Profimedia.cz

Nepořádek

Společný úklid párům prospívá

Podle zjištění sociologů z amerického New Jersey se u většiny vztahů může vyplatit vsadit na společné uklízení. Dvojice, které se o úklid domácnosti dělí nejspravedlivěji, mají prý nejvíce sexu.

Naopak muži, kteří nehnou doma ani prstem, mívají sexuální život s manželkou nejchudší. Platí také fakt, že ti, kteří tráví úklidem a péčí o domácnost nejvíce času – bez ohledu na pohlaví – bývají v posteli nejaktivnější.

Je to prý dáno tím, že lidé, kteří společně pečují o domácnost, mají více času a také více energie na sex. Zejména ženy jsou pak více v pohodě. Zatímco muži relaxují až po sexu, ženy potřebují být v dobrém rozpoložení před ním, aby vůbec měly chuť na sex, k čemuž právě uklizený byt přispívá.

Jakmile tedy muž nenechá péči o domácnost jen na ženě a sám se aktivně zúčastňuje, žena se cítí ve větší pohodě a mnohem více respektovaná. Jakmile je tomu ale naopak, případně musí do úklidu muže nutit téměř násilím, je to pro ni velmi vyčerpávající záležitost, která jí bere jak energii, tak chuť na jakékoli intimnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám