Hlavní obsah

Největší zabijáci milování

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libido je poměrně křehká záležitost, která se mění v čase a v závislosti na mnoha různých lidských aspektech - emocionálních, mentálních, fyzických a duchovních, které by v daný okamžik měly být v harmonii. Kromě toho ovšem existují další faktory, jež mohou chuť na sex potlačit.

Foto: Profimedia.cz

Chuť na sex ovlivňuje celá řada faktorů.

Článek

1. Stres - přestože někteří lidé dosahují ve stresu lepších výkonů v celé řadě činností, při milování nikdy. Dlouhodobý stres v práci, doma nebo ve vztazích negativně ovlivňuje sexuální život po všech stránkách.

Partneři ztrácí chuť na milování a mají značné problémy s dosahováním vyvrcholení. Velmi důležité je se naučit zvládat stresové situace a najít si čas na odpočinek či relaxaci.

2. Partnerské problémy - ženské libido nejvíce ovlivňují pocity blízkosti a souznění. Jakmile se dlouhodobě ve vztahu trápí, mohou být nepříjemné, nerudné, ale i plačtivé, nesoustředěné a po sexuální stránce naprosto chladné.

Ani muži dlouhodobě nezvládají neustálé hádky, výčitky a vzájemnou nedůvěru v poklidu. I pro ně může být tento stav z pohledu sexuality ubíjející. Není divu, když se i z tohoto důvodu začnou poohlížet jinde.

Partnerské problémy je nutné začít včas řešit. A pokud se to delší čas nedaří, pak je dobré oslovit odborníky.

3. Alkohol - alkohol sice odbourává nejistotu a zábrany, ale jen ve velmi omezeném množství. Jakmile ho je příliš, doslova ochromí sexuální apetit. Především u mužů se obvykle nedostaví erekce, natož vyvrcholení.

4. Příliš málo spánku - dlouhodobé problémy se spánkem výrazně ovlivňují i sexuální aktivitu jedinců. Bez spánku nedochází k dostatečné regeneraci organismu, člověk je unavený a na sex mu nezbývá dostatek energie.

5. Děti - mnoho rodičů se potýká s nedostatkem příležitostí pro milování. Zvláště malé děti jsou všude a rodiče musí být neustále na pozoru. Řešením může být chůva - podle odborníků je mnohem lepší investice do chůvy než posléze do partnerských poradců.

6. Léky - antidepresiva, léky na krevní tlak, antikoncepce, chemoterapie, léky na HIV a celá řada dalších může výrazně omezit sexuální apetit. Vždy je dobré problém zkonzultovat s lékařem, případně společně nalézt jinou formu léčby.

7. Vnímání svého těla - pokud se jedinci nelíbí jeho vlastní tělo a trpí kvůli němu komplexy, pak se těžko při milování uvolní a po sexuální stránce uspokojí. Každý by se měl naučit mít rád své tělo takové, jaké je. Pozitivně hledět na všechny přednosti a zapomenout na všechny nedokonalosti.

Ano, je to těžké, ale každý by měl mít na mysli, že sebedokonalejší tělo rozhodně není zárukou kvalitního a zcela uspokojujícího milování. K tomu jsou zapotřebí jiné dovednosti.

8. Obezita - Nelze říci, že obézní lidé nemohou mít uspokojující sex. Ale existují zdravotní hlediska, která mohou tyto jedince výrazně limitovat. Omezená pohyblivost, větší zátěž na srdce a oběhový systém, nízké sebevědomí a u mužů i častější problémy s erekcí.

9. Problémy s erekcí - erekci ovlivňuje celá řada faktorů. Jakmile se problémy opakují, muži by měli vyhledat lékaře. Mohou tak předejít mnohem závažnějším problémům a zároveň s lékařem najít optimální léčbu.

10. Nízká hladina testosteronu - hormon testosteron lze považovat za tzv. sexuální palivo. Pokud jej muži mají v krvi málo, může se to projevit jejich nízkou sexuální touhou. I tento problém je řešitelný. Muži se ale nesmí bát se svým problémem přijít k lékaři.

11. Deprese - stav, který způsobuje ztrátu radosti ze života včetně sexu. Svou roli zde mohou sehrát i léky na toto onemocnění. Některá antidepresiva mohou snižovat libido a jiná právě naopak. Pokud dobře fungují, chuť na sex spíše zvýší, protože se jedinec cítí celkově lépe a má více energie. Někdy ale mohou nastat například problémy s orgasmem, který se dostavuje později, nebo vůbec. I tyto věci je tedy dobré řešit s lékařem a případně nalézt jinou léčbu.

12. Menopauza - u mnoha žen se sexuální libido výrazně sníží v období menopauzy. Někdy je to dáno i vaginální suchostí a bolestivostí při milování, jež menopauzu provází. Žena by o svých problémech měla mluvit se svým gynekologem, který jí je schopen doporučit vhodné řešení.

13. Nedostatek blízkosti - milování bez pocitu blízkosti si mnozí lidé nedokážou vůbec představit. Vzájemná intimita je pro ně mnohem více než jen sex. Řešením zde může být, když spolu partneři začnou trávit víc času - povídáním, mazlením či společnou relaxací.

Reklama

Související témata:

Související články

Erotogenní zóny, na které se často zapomíná

Na ženském i mužském těle je hned několik místeček, která pomáhají k intenzivnějšímu vzrušení při sexuálních hrátkách. Jejich tajemství tkví především ve...

Výběr článků

Načítám