Hlavní obsah

Nejúčinnější recepty na lepší sex

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé často hledají různé zázraky na vylepšení orgasmu nebo podporu erekce. Počínaje relativně racionálním ženšenem až po nesmyslné sušené tygří či krokodýlí penisy, rozemleté rohy nosorožců nebo hady naložené v lihu.

Foto: Profimedia.cz

Četnost sexu a jeho kvalitu ovlivňuje i přístup k životu.

Článek

Přitom skutečně účinné věci pomíjejí nebo o jejich efektech nevědí nic. Neexistuje například seriózní vědecká studie, která by dokládala vliv zmíněných prostředků. Ale existují studie, které dokládají, že dostatek spánku je důležitý jak pro obnovu sil, tak pro celkové zklidnění. Vzniká při něm minimum stresových hormonů.

Špatně kompenzovaný stres se stal největším hrobařem sexu moderní doby. Ta po nás vyžaduje stále větší nasazení i výkony. Proto tak roste také význam dostatečného lenošení, vypnutí, relaxace, případě aktivního odpočinku. Pro obnovení sil a pro dobrý sex.

Erekce jako vizitka zdraví

Abychom se dobře cítili a lépe čelili stresu, v tom nám mohou pomoci vytrvalostní sporty nebo aktivity. Prokysličí se při nich krev a zvedne hladina endorfinů, hormonů dobré nálady a zklidnění.

Vhodná tělesná aktivita navíc přispívá k lepší kondici i stavu krevního oběhu. Špatný stav cév zásobujících penis krví bývá nejčastější příčinou poruch topoření penisu. Kvalitní erekce je výmluvnou vizitkou mužova tělesného i psychického zdraví.

Například obézní muži mají podstatně menší chuť na sex. A jak potvrdil výzkum zveřejněný v odborném časopise Ärztliche Praxis (Lékařská praxe), i výrazně menší sexuální fantazii. Přitom většina z nich žije s tolerantními a chápajícími manželkami, tvrdí zmíněný výzkum.

Optimisté se milují častěji

Četnost sexu a jeho kvalitu ovlivňuje i přístup k životu. Optimisté dokážou nalézat lepší řešení různých životních situací. Tedy rovněž toho, jak si častěji a lépe užít intimní život. Také méně marodí, mají méně úrazů nebo se méně rozvádějí.

Není náhodou, že optimistky víc cvičí a jsou štíhlejší než pesimistky. A tak bychom mohli pokračovat. Zajímavé bylo ovšem i další zjištění vědců: Když člověk pociťuje nepřátelské emoce, vylučují se mu do těla určité látky, které zvyšují riziko srdečního onemocnění a poruch krevního oběhu. Včetně problémů s erekcí.

Na sexuální touhu má vliv i světlo. Jeho nedostatek působí na její pokles a vznik afektivních poruch nebo depresí. Ty jsou jedním z likvidátorů sexu. Někdo věří na účinky speciálních lamp v ložnici nebo v kuchyni. Dokážou deficit světla zmírnit. Někdo jiný věří na procházky se psem hned po rozednění. Je pravdou, že tělesná aktivita za rozbřesku má určitě srovnatelné, a velmi pravděpodobně i větší, efekty.

Nejlepší afrodisiakum

Ústřice, mandragora, zázvor, kořeněná strava… Seznam afrodisiak, tedy látek údajně probouzejících sexuální touhu, by byl dlouhý. Chuť žen na sex však daleko spolehlivěji probudí romantické zážitky a mužovy vnímavé reakce. Ale také příjemná vůně. Působí totiž přímo na mozková centra související s prožíváním emocí. A to je možná vysvětlení, proč ženy vnímají vůně a pachy mnohem citlivěji než muži.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám