Hlavní obsah

Nejšťastnější jsou prý lidé po ránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po náročném ranním vstávání nám tvář nezdobí zrovna široký a veselý úsměv. To ale nic nemění na faktu, že právě brzké ráno je ta část dne, kdy má většina z nás nejlepší náladu z celého dne.

Foto: Profimedia.cz

Po ránu prý býváme nejveselejší, ukázala studie.

Článek

Lidé milující noční život nebývají ranním vstáváním zrovna dvakrát nadšení. Jenže rozsáhlá analýza příspěvků na sociální síti Twitter odhaluje, že právě po ránu jsme nejšťastnější a nejveselejší. A týká se to zřejmě nejen těch, kteří si ráno rádi přivstanou. Pak se to začne kazit a nálada klesá až do večera, kdy se opět zlepšuje.

Psychologové z Cornell University ve státě New York analyzovali půl miliardy příspěvků z Twitteru. Ve vzkazech si všímali frekvence výskytu slov, která souvisejí se štěstím a radostí. Nejvíce jich bylo ve zprávách ráno po probuzení. Pak začala narůstat nevrlost a trend trval až do večera.

Záleží i na denním rytmu

Výzkumy naznačují, že stres z práce a cestování do zaměstnání mají negativní vliv na naši náladu. Proto už v zaměstnání se lidé objevují v ne zrovna nejlepším naladění. Ovšem svou roli bude hrát také vliv spánku a denních rytmů.

Kupříkladu o víkendu není nálada nejlepší ráno, ale až později dopoledne. To je způsobeno tím, že si lidé mohou přispat a vstávají později.

„Zjistili jsme, že lidé jsou nejšťastnější kolem snídaně ráno a pak to všechno klesá. Nebylo to způsobeno prací, protože stejné rysy jsme analyzovali také o víkendu, kdy to ale bylo o hodinu a půl posunuté,“ tvrdí profesor psychologie Michael Macy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám