Hlavní obsah

Nejmenší miminko světa je po půl roce doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Rumaisa se hned po narození proslavila. Když přišla na svět, vážila méně než čtvrt kila a stala se tak nejmenším přeživším novorozenětem na světě. Naděje na přežití byly tehdy mizivé, děvčátko muselo zůstat dlouho v nemocniční péči. Od úterka se z něho však rodiče těší už v domácím prostředí.

Foto: archiv Nemocnice Nový Jičín

Veškerá umělecká tvorba s jarní tématikou přitom slouží nejen k dekorativním účelům, ale funguje zároveň i jako arteterapie.

Článek

Rumaisa, přezdívaná také miniaturní kojenec, v nemocnici strávila celý první půlrok svého života. Nyní se již lékaři neobávají, že by nepřežila. Fyzicky i mentálně by se měla vyvíjet normálně, sdělil lékař Jonathan Muraskas, který se o děvče staral od jejího narození loni v polovině září. Dítě je sice ještě napojeno na kyslík, ale brzy již nebude jeho dýchání podporováno.

Rumaisa přišla na svět jako dvojče větší sestry jménem Hiba, vážila přesně 244 gramů. V současnosti se její váha vyšplhala na 2,49 kilogramu. Dítě nyní měří 43 centimetry, při narození přitom mělo jen 24 centimetry.

Děti se narodily císařským řezem v 26. týdnu těhotenství, tedy 14 týdnů před termínem porodu v univerzitní nemocnici Loyola u Chicaga.  Obě sestry zde prodělaly operativní korekci oční vady, která se u předčasně narozených objevuje často. Hiba kliniku opustila letos v lednu.

Rodiče dvojčat, Mahajabeen Shaiková a Mohammed Abdul Rahman, oba původem z Indie, si přáli, aby se Rumaisino propuštění  z nemocnice konalo v naprosté tajnosti s vyloučením tisku a veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám