Hlavní obsah

Nejdřív dítě, nebo svatba? Moderní doba mění zažité tradice

Novinky, bok

Svatba a založení vlastní rodiny jsou dvě důležité věci, které chce ve svém životě výhledově vyřešit téměř každý z nás. Zatímco ale dříve bylo téměř pravidlem, že dítě se narodilo až po uzavření manželství, moderní doba pořadí stále častěji otáčí.

Foto: Profimedia.cz

I moderní ženy touží po rodině a dětech, na pořadí už ale tolik nezáleží.

Článek

Díváte-li se někdy na starší filmy, můžete často narazit na fakt, kdy mladý pár vstupoval narychlo do manželství jen kvůli tomu, že žena plánovaně nebo častěji neplánovaně přišla do jiného stavu. Doba jednoduše „velela” nejdřív manželství, pak děti. Bylo-li to někdy přeci jen obráceně, na dotyčné si mnozí ukazovali, jako by to byli vyvrhelové.

V moderním 21. století takové konvence už dávno ztratily svůj význam, a tak není nijak velkým překvapením, že stále více párů spolu bydlí a pořizuje si potomka, aniž vstoupí do manželského svazku, celebrity nevyjímaje.

Z průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 2000 dospělých žen, vyplynulo, že pro tři čtvrtiny z nich není problém mít dítě před svatbou. Pro devět žen z deseti je pak důležitější před svatbou pořízení společného bydlení.

Názorové rozdíly podle věku

Čím mladší ženy, tím liberálnější postoj mají. Není tak překvapením, že zatímco ve věkové skupině 18 - 34 let uvedlo téměř 80 procent z nich, že budou spíše uvažovat dříve o založení rodiny než o manželství, ve skupině 55 let a více to bylo pouhých 35 procent.

Ačkoli s tímto přesvědčením nesouhlasí mnohdy rodiče, některé změny by je potěšit mohly. A to například ty, které se týkají výdajů za svatbu. Zatímco dříve se o finanční náklady dělili výhradně jen rodiče nevěsty a ženicha, v moderní době 59 % párů vyznává názor, že si budou chtít svou vlastní svatbu hradit sami.

„Tento průzkum tak jasně naznačuje odliv od klasických tradic, co se týče manželství. Lidé se stále více řídí svým přesvědčením a možnostmi než přežitky,” uvedla pro Daily Mail Myriam Ben Yedderová, vedoucí svatebního řetězce David’s Bridal, který si průzkum zadal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám