Hlavní obsah

Nejčastější důvody, proč ze vztahu mizí sex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když už sex jako takový není ve společnosti zcela tabu, stále jde o jedno z nejcitlivějších témat. O to víc, pokud se ve vztahu začne jeho četnost snižovat.

Foto: Profimedia.cz

Nemusíte mít sex každou chvíli, ale zcela bez něj to také nejde. Málokterý vztah takovou situaci ustojí.

Článek

„Jsem i nejsem často překvapená, že páry, které jsou spolu již delší dobu, jsou najednou zmatené z toho, proč už nemají sex,” uvádí vlastní náhled na téma klinická psycholožka Barbara Greenbergová pro server Psychology Today.

Jak popisuje, zádrhel nastává v tom, že se lidé bojí obrátit na svého partnera a začít diskuzi právě na téma sexu. Často se bojí, co by mohli slyšet, stejně tak toho, co by zůstalo nevyřčeno.

Jak líbání ovlivňuje sexuální a vztahovou spokojenost

Vztahy a sex

Ve snaze pomoci právě lidem, kteří mají potíže se sexem ve vztahu, sestavila odbornice se souhlasem všech zúčastněných několik základních bodů, proč je nejen komunikace o sexu tak obávaná a proč sex ze vztahů mizí. Možná díky tomu i vy získáte poznání toho, co se děje ve vašem vlastním vztahu.

„Každopádně hned radím – promluvte si se svým partnerem co nejdříve, pokud máte nějaký problém. Mlčeti o sexu rozhodně není zlato,” vyzývá.

Strach z komunikace a toho, co uslyší

Jedním z největších strašáků, proč se bojí lidé mluvit s protějškem o mizejícím sexu ze vztahu, je to, co by mohli slyšet. Nejčastěji se bojí toho, že už nejsou pro protějšek přitažliví. Také se obávají, že může mít partner sexuální poměr s někým jiným. S tím jde ruku v ruce strach z odmítnutí a opuštění.

Nejčastější sexuální problémy, kvůli kterým partneři vyhledávají odbornou pomoc

Vztahy a sex

Místo sexuálního vztahu obchodní 

Postupem času se z romantického vztahu může stát vztah pouze obchodní. Manželé společně udržují životní styl, který potřebují nebo chtějí. Romantika a sex se z tohoto svazku mohly vytratit už dávno. O penězích a stylu se dá diskutovat, o sexu nikoli.

Vyčerpání 

Všichni moc dobře víme, jak vyčerpání funguje a jak ovlivňuje sexuální touhu. Mezi péčí o děti či stárnoucí rodiče není sex prioritou číslo jedna.

Pět každodenních návyků, které vás zbytečně vyčerpávají

Styl

Špatný pocit z vlastního těla 

Za roky ve vztahu se lidské tělo dozajista poněkud změní. Možná v důsledku narození dětí, stárnutí, menší pohybové aktivity nebo třeba nemoci. Ať už je důvod jakýkoli, málokdo, kdo se ve svém těle necítí komfortně, se dobrovolně svlékne do naha před někým, koho miluje.

Nepohodlí při sexu

Může se týkat mužů i žen. „I když častěji se s tím svěřují ženy, které s postupem věku mívají větší obavy z vaginální suchosti a bolesti při sexu,” uvádí Greenbergová.

Když partner nemá chuť na milování

Vztahy a sex

Nuda

Sexuální rutina a jednotvárnost jsou dalšími ničiteli sexu. Kdo by koneckonců chtěl dlouhé roky dělat neustále dokola to stejné a obehrané?

Nedostatek důvěry po nevěře

Do nejednoho vztahu po čase vstoupí nevěra, která nemusí znamenat hned jeho konec. Možná se partneři dokážou smířit a celou věc překonat. Jenže ztracená důvěra tak snadno obejít nejde a může to být právě ona, která mezi vámi stojí a brání sexuálním chvilkám.

Nedostatečná hygiena

Ne příliš častým, přesto stále existujícím důvodem pro sníženou četnost sexu ve vztahu může být i nedostatečná hygiena jednoho z partnerů. Nejen nevyčištěné zuby před spaním tak mohou doslova ničit chuť na sex.

Čeho se ženy během milování bojí nejvíce

Vztahy a sex

Hněv

Je pravděpodobné, že člověk, který je na svůj protějšek naštvaný, s ním jen těžko bude chtít mít sex. Proto je třeba hněv a podobné emoce řešit co nejdříve, jinak se začnou výrazně „přelévat“ do dalších oblastí vztahu.

Konfliktní styly rodičovství

„Vidím to ve své praxi velmi často. Jeden z partnerů je tolerantní, druhý naopak autoritativnější. Hádky ohledně výchovy zasáhnou celou rodinu, která je ve stresu, což se následně projevuje i na intimní stránce partnerů. V takové chvíli je velmi nepravděpodobné, že se oddáte tomu, díky čemu jste si stvořili děti, kvůli kterým se teď hádáte. A to je velká škoda,“ uzavírá psycholožka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám