Hlavní obsah

Nejčastější důvody, proč muži odmítají sex

Novinky, das

Sex je v partnerských vztazích velmi důležitý. Pokud jej jeden z partnerů odmítá, může dojít k mnoha rozporům. Důvodů, proč se tak děje, přitom může být hned několik. Podívejte se s námi na nejčastější příčiny, proč muži ztrácejí sexuální touhu a nevyhledávají milování s partnerkou.

Foto: Profimedia.cz

Snížený zájem mužů o sex může mít mnoho příčin.

Článek

Za hlavní důvody malého sexuálního zájmu u mužů odborníci považují:

  • Hormonální vlivy
  • Nežádoucí účinky léků
  • Sexuální trauma z dětství
  • Situační stres (ztráta zaměstnání, úmrtí v rodině)
  • Problémy ve vztahu
  • Rodinné důvody
  • Mezery v sexuálních dovednostech
  • Strach z otěhotnění partnerky
  • Zdravotní problémy

Všechny tyto důvody jsou přitom řešitelné, je tedy důležité o tom s muži mluvit a snažit se najít pravou příčinu.

Když jsou hlavním důvodem problémy ve vztahu 

„Přestože si mnozí lidé myslí, že emoce hrají v souvislosti se sexem důležitou roli jen u žen, ve skutečnosti muži nezůstávají pozadu. Pokud muž pociťuje nedostatek emocionálního spojení mezi ním a partnerkou, a je jedno, zda se jedná o nedostatečnou romantiku, vzájemné nepochopení, či nerespektování různých sexuálních potřeb, často se od toho nedokáže oprostit a na sex prostě nemá chuť,” vysvětluje na svém blogu psychoterapeut Todd Creager.

Stejně negativně může působit nevyřešený konflikt, který vede k odcizení až nepřátelství partnerů, nebo vážné problémy v rodině.

A pak také dlouhodobé odmítání intimností. Pokud muž doma pravidelně poslouchá ,Dnes ne, bolí mě hlava´ anebo ,Dnes ne, nemám náladu ani chuť´, pak není divu, že se poohlédne někde jinde. Doprošovat se a neustále loudit nebaví dlouhodobě nikoho. Věčně odmítaný muž se jednoduše cítí nemilován. Sex bez lásky a spřízněné duše pak ani u mužů dlouhodobě nefunguje.

Nedostatek vjemů

V období zamilovanosti chce být každá žena krásná, a je jedno, zda je s mužem ve společnosti, nebo v domácím prostředí. Jen těžko ji muž uvidí ve vytahaném triku, ušmudlaných teplácích, v zapraném bavlněném prádélku, s neupravenými vlasy či rozmazaným make-upem.

Jakmile ale ženy o partnera přestanou usilovat a začnou si být vztahem s ním jisté, polevují. Přestanou přemýšlet nad oblečením i vzhledem. Jenže muži ke svému vzrušení potřebují mnohem více obrazových vjemů než ženy a zanedbaný vzhled dává skutečně zabrat jejich sexuálním fantaziím. Na někoho dokonce působí doslova antikoncepčně.

Naprosto stejně zafunguje, pokud muž od své partnerky pětkrát za den uslyší, jak je ošklivá a tlustá. Stokrát opakovaná lež začne být časem vnímána jako realita a hrozí, že tomu i muž začne věřit.

Nedostatek komplimentů a přehnaná kritika

„Mužské ego k životu potřebuje chválu a uznání. Pokud jej má dostatek, pak si obvykle žena na absenci sexu nestěžuje. Přesně naopak ale funguje neustálá kritika a výčitky. Poslouchat od rána do večera, že je něco špatně, prostě nelze dlouhodobě. Časem to vzdají i velmi silní jedinci,” uzavírá téma Todd Creager.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám