Hlavní obsah

Nejčastěji se prý rozvádějí jedináčci

Pokud se berou dva jedináčci, pravděpodobnost, že se rozvedou, je vysoká. S každým sourozencem, s nímž člověk v rodině vyrůstá, se totiž riziko rozvodu snižuje. Nejméně se rozvádějí lidé mající sedm sourozenců. Při vyšším počtu už se účinek nezvyšuje.

Foto: Profimedia.cz

Jedináčci nejsou od malička trénovaní v toleranci a nesobeckosti, jako lidé s několika sourozenci.

Článek

S každým sourozencem se riziko rozvodu v dospělosti snižuje o dvě procenta. Ve srovnání s jedináčky jsou tak lidé mající sedm sourozenců ohroženi rozvodem o čtrnáct procent méně.

„Rozdíl mezi tím, když jste jedináček, nebo když máte jen jednoho sourozence, není tak veliký, chápáno ve smyslu rizika rozvodu, ale když srovnáte jedináčky s velkými rodinami s mnoha dětmi, pak už se významný rozdíl projeví,“ tvrdí autor studie a profesor sociologie Doug Downey z Ohio State University.

„Rozdíl není v tom, jestli máte nebo nemáte sourozence, ale jestli jich máte hodně. Mít víc sourozenců znamená více zkušeností s vycházením s druhými, to zřejmě poskytuje velkou pomoc při vycházení s partnerem a vyrovnávání se se vztahem,“ dodává spoluautorka docentka Donna Bobbittová Zeherová.

Při vycházení s mnoha sourozenci člověk získá schopnosti, jak vyjednávat při negativních i pozitivních interakcích. Člověk musí zvážit úhel pohledu druhé osoby a naučit se těmi problémy projít debatou. A čím více má člověk sourozenců, tím je těch příležitostí více.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaká slova v manželství nepoužívat

V každém partnerském vztahu je komunikace nesmírně důležitá. Slovem můžeme pohladit i ublížit. V manželství to snad platí dvojnásobně. Naučit se efektivnímu...

Jak být fajn rodiči i po rozvodu

Rozvodem obvykle rodičovské povinnosti nekončí. Ačkoliv spolu dospěláci dál nemohou být, neznamená to, že by se i nadále na péči o dítě neměli podílet...

Výběr článků

Načítám