Hlavní obsah

Negativní myšlenky, které ničí vztahy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kognitivní zkreslení je odborný název pro myšlenky, které vás přesvědčí, že je něco pravda, i když ve skutečnosti tomu tak není. A právě tyto myšlenky jsou velmi spjaté s negativním myšlením. Často se tak stává, že vlivem svého vlastního mylného přesvědčení nevědomky ničíme sebe i své vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Ne vždy jsou naše myšlenky v právu.

Článek

Podívejte se s námi na nejčastější kognitivní zkreslení, která negativně ovlivňují naše vztahy.

1. Předpokládání toho nejhoršího

Naší velmi častou chybou je, že často dopředu předpokládáme, že věci skončí špatně, a to ještě před tím, než je vůbec začneme dělat. Pokud navíc se stejným postojem přistupujeme k věcem, které plánuje dělat partner, nemůžeme se divit, že to na něm zanechá šrámy.

2. Vytváření velkých problémů z malicherností

Někdy se člověk snadno nechá unést svými pocity a dává důležitost věcem, které si to vůbec nezaslouží. Za zcela nesmyslnými věcmi pak vidíme doslova bubáky. Stačí jeden nepřítomný pohled, jeden chybějící smajlík, ,špatná' intonace, ,nevhodný' výraz, ,nepřesná' interpretace, jedno zapomenutí – a už je oheň na střeše. Přitom se nemusí jednat o vůbec nic důležitého a cokoli vypovídajícího. Pozor tedy na všechny domněnky a vnitřní strachy. Dělání z komára velblouda vztahům velmi škodí.

3. Děláním partnera zodpovědného za vaše pocity

Každý je odpovědný sám za sebe. Těžko se přičiníte o pocity štěstí druhého, pokud se on sám o to nebude snažit. Stejně jako těžko druhému pomůžete od jeho chmur, pokud on sám nebude chtít.

Podobně nelze neustále spoléhat jen na druhého, že bude vždy k dispozici s útěchou. Člověk musí umět i ve vztahu řešit problémy samostatně a hledat rovnováhu ve své vlastní hlavě.

4. Nárokování jiných pravidel

Vždy byste si měli uvědomit, že pravidla, která si nárokujete na druhých, musíte též respektovat. Pokud tedy přijdeme unavené ze zaměstnání a budeme požadovat, aby nepořádek v kuchyni uklidil partner, pak si musíme uvědomit, že i on má nárok být unavený ze zaměstnání, ale i z jiných činností, stejně jako děti ze školy či z kroužků, a pokud chcete, aby večer na rozdíl od vás fungovali, pak je o to musíte požádat a rozhodně tyto věci nevnímat jako samozřejmosti.

5. Očekávání „spravedlnosti“ za všech okolností

Domáhat se spravedlnosti za všech okolností ve vztazích nikdy nefungovalo a nikdy fungovat nebude. Člověk si musí uvědomit, že jeho pohled na spravedlnost se může lišit od pohledů druhých. Těžko lze tedy ke všemu přistupovat ve stylu dnes já, zítra ty, pokud nezohledníme všechny okolnosti.

6. Lpění na svém úhlu pohledu

Vždy je naopak dobré se na věci podívat i druhým úhlem pohledu. Jedině tak dokážeme nalézat kompromis a budeme schopni uspokojit nejen své potřeby, ale i potřeby druhého.

7. Mít příliš vysoká, nereálná očekávání

Chtít od druhého, aby byl vždy a ve všem stoprocentní, je stejně nesmyslné, jako aby dělal vše, co vám na očích vidí či vám přečte v myšlenkách. A nemusí jít jen o partnera. Tato nesmyslná očekávání můžeme mít i samy na sebe, což nás může velmi limitovat.

8. Okamžité nálepkování druhých 

Soudit druhé a dávat jim nálepku okamžitě po prvním setkání se nevyplácí v osobním ani profesním životě. Pokud označíte nejlepšího kamaráda partnera po prvním setkání za hlupáka, těžko se můžete divit, že partner zaujme obrannou pozici a bude se s vámi kvůli němu hádat. Dávat lidem druhé šance po jejich prvním zaváhání se jednoduše vyplácí.

9. Obviňování ostatních

Pokaždé, když je ve vztahu něco špatně, nemůžete obviňovat jen partnera. Musíte se naučit přebírat zodpovědnost i za své vlastní chování. Ve vztahu jednoduše nefunguje „já“ ale „my“”.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější důvody sobeckých hádek

Dva lidé, ač žijí v dlouhodobém vztahu, nemohou mít nikdy dokonale stejný pohled na svět a podobné, nebo totožné názory. I v těch nejharmoničtějších svazcích...

Jak poznat pravou lásku

Vztahová expertka Samantha Jayneová se rozhodla poodhalit společné znaky silného a pevného vztahu. Podle ní je daleko důležitější řeč těla než slova. Mezi...

Výběr článků

Načítám