Hlavní obsah

Negativní emoce nemusejí být jen známkou slabosti a špatného charakteru

Novinky, das

Vyjadřování emocí patří mezi nejdůležitější a zároveň nejcennější vlastnosti, které jako lidské bytosti máme. Zatímco chvíle štěstí a radosti většinou považujeme za pozitivní emoce, hněv, ale i smutek za negativní, což ale ve skutečnosti nemusí být pravidlem. Emoce přicházejí a odcházejí a jsou vždy závislé na aktuálních okamžicích. Pokud okolnosti splňují naše potřeby, je nám to příjemné a cítíme se dobře, když ale okolnosti našim potřebám nevyhovují, je tomu přesně naopak.

Foto: Profimedia.cz

Hněv může být pozitivní silou změny.

Článek

Ne vždy jsou ale nepříjemné pocity špatné. V mnoha ohledech pro nás mohou být velmi užitečné.

1. Zlost nám umožňuje přežít

Hněv je součástí našeho primárního mechanismu přežití a patří mezi naše nejprimitivnější potřeby. Je-li zvíře napadeno nebezpečným dravcem, emoce hněvu mu dávají odvahu k boji za záchranu života. Sebeobrana a boj jsou jednoduše odpovědi na náš strach a hněv. Pokud pochopíme tyto zákonitosti, máme větší naději na obranu a přežití.

Z těchto zákonitostí vycházejí i bojová umění, která pomáhají lidem překonávat strach a efektivně řídit svůj hněv. Pokud dokážete ovládat svůj hněv, můžete se velmi dobře ochránit, ale i soutěžit a vyhrát.

2. Motivuje nás k jednání

Hněv a podráždění se vytvářejí v okamžiku, když něco nebo někdo blokuje naše potřeby a touhy. Hněv nás tak motivuje k dosažení cílů, a to tím, že hledá řešení našich problémů.

Pokud například budete intenzivně pracovat s kolegou na nějakém projektu a na konci měsíce zjistíte, že on byl za vykonanou práci mnohem lépe ohodnocen než vy, budete pravděpodobně nejprve zklamáni, následně vás ale hněv donutí vašim nadřízeným dokázat, že jste s kolegou stejně dobří a oba si tak zasloužíte stejnou odměnu.

3. Zvyšuje naše povědomí o nespravedlnosti

Když se zlobíme, máme často pocit, že věci nejsou takové, jaké bychom je chtěli mít, a máme tendence je měnit. Zdárným příkladem je hlasovací právo žen. Na jeho počátku stálo rozhořčení žen, které vnímaly hlasovací právo mužů jako nespravedlnost.

4. Nátlak na odhalení části z nás

Za hněvem se často skrývají i mnohem větší a hlubší problémy. Strach ze ztráty kontroly, samoty a odmítnutí atd. To je také ten pravý důvod, proč se lidé bojí hněvu a snaží se mu vyhnout, což může být ale v konečném důsledku velmi destruktivní.

5. Katalyzátor pro sebezdokonalování

Hněv může být ale i pozitivní silou změny. Stačí si jen uvědomit, co je důležité a co není, sestavit si přehled všech vlastních chyb a nedostatků a veškeré toto poznání využít ke konstruktivním řešením. Pokud se nám to podaří, pak to může vést nejen k pozitivním výsledkům, ale i osobnímu růstu.

„Plameny stejně jako pocity jsou primitivní silou, která nic neřeší. Jsou chaotické, destruktivní, ale pokud nad nimi převezmeme kontrolu, mohou být mocným nástrojem. Stejně jako lampa ovládá plamen, tak se i my musíme naučit ovládat své emoce,” uzavírá téma na svém blogu odborník na vztahy Moshe Ratson.

Reklama

Výběr článků

Načítám