Hlavní obsah

Nedokáže vás partner obejmout či pohladit? Pak má špatné geny

Toronto

Držení za ruku, objímání a další doteky jsou příznačné pro všechny zamilované. Neustálý fyzický kontakt v podstatě udržuje plamínek vášně i u dlouhodobých vztahů. Existují ale muži, kteří mají právě s fyzickým kontaktem, vyjma soulože, velký problém. Podle vědců za to mohou geny, které lze pomocí jednoduchého testu odhalit.

Foto: Profimedia.cz

Držení za ruku, objímání a celá řada dalších doteků jsou příznačné pro všechny zamilované.

Článek

"Nepříznivé" geny odhalí úsměv, přikyvování a také projev náklonnosti a sympatií. Takový muž totiž přítulný gen má a ve vztahu ho bude hojně projevovat.

„Naše objevy naznačují, že dokonce i jemná genetická variace může mít velký vliv na lidské chování a že tyto rozdíly v chování lze velmi lehce poznat a druzí je velmi snadno také poznávají,“ tvrdí psycholog Aleksandr Kogan z University of Toronto.

Zázračný hormon

Přítulnost a dotekovost řídí hormon oxytocin. Muži, kteří mají hormonu hodně, mají tendenci být přítulnější, jsou lepší oporou při nesnázích a jsou také soucitnější k protějšku, blízkým i okolí. Tito muži také mají správnou alelu (variantu) genu pro receptor oxytocinu.

Existují dvě alely, G a A. Protože každý člověk má dvě alely ve své genetické výbavě (jednu od matky a jednu od otce), vyskytují se ve společnosti muži s těmito dvojicemi alel v genetické výbavě: GG, GA a AA. Majitelé genetické varianty GG jsou nejpřítulnější, dost přítulní jsou i majitelé varianty GA, ale velmi nepřítulní a sobečtí muži s chabými sociálními dovednostmi mají variantu AA.

U mužů a žen však genetické zákony pro tento gen neplatí úplně stejně. Vliv mají totiž také hormony. U mužů však byla závislost mezi alelou G a přítulností prokázána spolehlivě.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zaručeně sbalit chlapa na celý život

Najít toho pravého muže pro život dnes není vůbec jednoduché. Přestože existuje celá řada možností pro seznámení, stále více lidí s tím má problémy. Někdy za...

Výběr článků

Načítám