Hlavní obsah

Návštěvu u sexuologa se nevyplácí odkládat

Novinky, das

Návštěva u sexuologa je pro mnohé lidi stále tabu. Raději se trápí se svými intimními problémy. Než by o tom s někým hovořili, jen přihlížejí, jak se jim vztahy rozpadají. Přitom stačí tak málo. Vyhledat odbornou pomoc sexuologa.

Foto: Profimedia.cz

Profesionální terapeut dokáže zhodnotit sexuální problém.

Článek

Profesionální terapeut dokáže zhodnotit sexuální problém, následně pomůže navrhnout změny jak u žen nebo u mužů zvlášť, tak u obou partnerů dohromady. Pokračovací terapie pomáhá párům, aby se soustředily na řešení problému, a motivuje oba partnery k efektivnímu řešení problému.

"Hovořit s někým o svém sexuálním životě se vám může zdát divné. Ale vůbec to tak nemusí být. Za prvé – váš lékař ví, jak důležitý je váš pohlavní život pro vaše zdraví. A za druhé – ať se vám rozhovor bude zdát jakkoliv neobvyklý, pamatujte, že váš lékař při své praxi již pravděpodobně vše slyšel od mnoha mužů i žen, a mnohokrát," vysvětlují odborníci na serveru Sexuálně.cz.

Podle sexuologů není dobré řešení problému oddalovat. Čím delší dobu budou lidé bez řádné léčby, tím bude jejich následná léčba složitější a pravděpodobně i méně úspěšná.

Problém s erekcí se netýká jen mužů

Ať chcete nebo ne, problém s erekcí se netýká jen mužů, ale i žen. Muži se často snaží svůj problém s erekcí před ženou utajit. Své problémy shazují na zcela jiné věci a další problémy v partnerském životě jsou nasnadě. Žena nic netušící o problémech partnera, může muže podezřívat z nevěry či z nedostatku touhy po sexu s ní apod. A z problému, který by se dal při časné léčbě velmi snadno řešit, se stane megaproblém.

Někteří muži věří, že jim pomohou pouze léky či potravinové doplňky a lékaře se snaží obejít. Což lékaři opravdu velmi neradi vidí.

"V některých případech i přesto, že lidé užívají léky, které jako negativní nežádoucí účinek mohou způsobovat poruchy erekce, na jejich erekci vůbec nemusí mít vliv. Velmi často může být erektilní porucha způsobena strachem z toho, jaký vliv bude mít sexuální aktivita na nemocné srdce. Potom není důležité měnit léky, ale spíše pomocí psychoterapie odstranit strach a úzkost," obhajují svůj postoj odborníci.

Jak se připravit na návštěvu u sexuologa

Existují otázky, na které se zeptají všichni lékaři, proto je lepší, když se na ně muži připraví. Sexuolog se jich bude ptát na vztah s partnerkou, na stres, který ve svém životě zažívají, na jejich zlozvyky, jako je například kouření, alkohol a drogy.

Okruhy otázek, které vám může položit sexuolog
Kouříte? Kolik alkoholu vypijete?
Jak dlouho již vaše obtíže trvají? Jedná se o nový problém, nebo je to dlouhodobější?
Probouzíte se ráno s erekcí? Jak jste spokojen se svým sexuálním životem? Po jaké stimulaci u vás obvykle dojde k erekci? Je vaše erekce dostatečná k pohlavnímu styku?
Trpíte některou z následujících obtíží? Cukrovkou? Onemocněním srdce? Vysokým krevním tlakem? Vysokou hladinou cholesterolu? Léčíte se s nějakým neurologickým onemocněním? Trpíte alergiemi?
Jaké léky užíváte?
Jaké je vaše zaměstnání? Jak jste spokojen se svým ohodnocením? Vycházíte s kolegy na pracovišti?
Řešíte nebo řešil jste v poslední době nějaký závažný problém?

Není jednoduché na některé otázky jednoznačně odpovědět. Může se stát, že si muži ani nedokážou vzpomenout, co všechno za uplynulých několik týdnů prožili. V takových situacích je vhodné zavést si osobní diář a všechny poznatky zaznamenávat.

Hovořit o vlastních problémech může být těžké, návštěva lékaře je však podmínkou úspěšné léčby. Na návštěvu sexuologa je tedy lepší se předem připravit a upřímně odpovědět na všechny jeho otázky.

Pomoci může i odpočinek

Klíčem ke znovuzískání sexuálního pohodlí a jistoty je zklidnit se, zrelaxovat, zpomalit a užít si potěšení ze sexuálního procesu. Vnímat erotickou stimulaci a nespěchat na pohlavní styk a orgasmus.

Je důležité si uvědomit, že erekce může vždy ochabnout, ale pokud muž zůstane v klidu a v pohodě a dál bude aktivní v erotickém a sexuálním procesu, není problém jí znovu dosáhnout. Není možné být „pozorovatelem“ vlastního penisu, sex je interaktivní proces vyžadující vlastní zapojení a zaujetí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám