Hlavní obsah

Na světě je první antikoncepční pilulka pro muže

Vědci konečně vyvinuli mužskou antikoncepční pilulku. Dosud byly všechny antikoncepční hormonální léky určené pánům v podobě injekcí, které museli podávat lékaři. Teď ale izraelští experti z Univerzity Bar-Ilan vyvinuli první hormonální antikoncepci, kterou muži budou užívat v podobě pilulky. A navíc jen jednou za tři měsíce.

Foto: Profimedia.cz

V pohodě, beru prášky, to už nemusí být jen typicky ženská věta.

Článek

Lék účinkuje tak, že spermie deaktivuje, čímž je učiní neschopnými oplodnit vajíčko. Pilulka se začíná testovat na prvních dobrovolnících a v praxi by mohla být dostupná do tří let.

Přitom na rozdíl od injekčně podávaných mužských antikoncepcí tento lék není směsí mužského pohlavního hormonu testosteronu a ženského pohlavního hormonu progesteronu. Účinná látka v pilulce odstraňuje důležitou bílkovinu z těla spermie, která hraje klíčovou roli při oplodnění vajíčka. Ačkoli se spermie dostávají s ejakulátem do vagíny a doputují do dělohy, jsou neschopné s vajíčkem splynout.

Podle prvních testů je účinnost této antikoncepce téměř sto procent. A navíc zatím nebyly objeveny žádné vedlejší účinky, zatímco užívání dosud známých injekčních antikoncepcí provází náladovost, deprese a ztráta libida.

„Muži se s vedlejšími účinky vyrovnávají dost špatně, a když má nějaký lék vedlejší účinky, pak to u mnoha mužů vede k tomu, že lék odmítají užívat. My s naším lékem žádné takové problémy nemáme,“ tvrdí profesor Haim Breitbart z Univerzity Bar-Ilan.

Velmi pozitivní je ale především fakt, že lék se podává v podobě tablety a jednou za tři měsíce. Muži totiž mají velké problémy užívat pilulky denně, což vyžaduje většina známých ženských hormonálních antikoncepcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznat, že je vám partner nevěrný

Mužskou nevěru žena ve velké většině vytuší okamžitě. Z části díky své intuici, která pracuje téměř bezchybně, dílem na základě vyhodnocení skutečných indicií....

Výběr článků

Načítám