Hlavní obsah

Na první rande by většině lidí stačila půlhodina

Novinky, Lucie Poštolková

První schůzka bývá nejtěžším a také nejdůležitějším krokem do nového vztahu. Podle průzkumu ve většině případů stačí jen třicet minut, kdy si většina osob vytvoří úsudek. Tento první dojem rozhoduje o vzájemných sympatiích a určuje, jestli dojde také na druhé rande.

Článek

Z průzkumu magazínu American Way a agentury The It’s Just Lunch, která zprostředkovává schůzky, vyplývá, že celých 66 % respondentů ví už po první půlhodině, zda se se svým protějškem znovu setká. Jen 22 procent potřebuje dvakrát tolik času.

Pět minut pro stejné rozhodnutí stačí 16 procentům osob a dalších pět procent se rozhoduje ihned. Jen ve 13 procentech potřebují více než hodinu.

Rychlost rozhodování záleží také na věku

Rychlost rozhodování o sympatiích na první schůzce závisí také na věku. Obecně jsou starší osoby trpělivější než mladší a nedělají rychlé úsudky. U dotazovaných ve věku 21 až 39 let se 20 procent shoduje jen na pěti minutách. Respondenti ve věku 40 až 49 ve 33 procentech potřebují více než hodinu, aby si domluvili další schůzku. Zdá se, že mužům i ženám trvá podobně stejný čas vytvořit si úsudek o svém protějšku.

Podle Irene LaCotaové z agentury It's Just Lunch jsou výsledky zajímavé, ale ne překvapující: „Zvláště v dnešní době jsou lidé zvyklí jak získávat, tak dostávat informace okamžitě, že se stávají netrpělivější a uzavřenější, což je někdy ke škodě.“

Jak se nejčastěji domlouvají schůzky?
pomocí přátel a členů rodiny
přes seznamovací agentury
v práci nebo přes kolegy
přes společné zájmy
v restauraci nebo baru

Po první úspěšné úspěšné schůzce většina dotazovaných potřebuje dvě až čtyři další setkání, po kterých jsou si jistí, že se jedná o toho pravého či pravou. Nejméně schůzek pak potřebuje 16 procent dotazovaných.

Průzkum magazínu American Way a seznamovací agentury The It’s Just Lunch probíhal prostřednictvím internetu od 1. května 2009 do 30. června 2009. Zúčastnilo se 2772 osob.

Kolik schůzek lidé potřebují, aby si byli jistí svým protějškem?
62 %2-4 schůzky
16 %1 schůzku
13 %5-7 schůzek
6 %více než deset schůzek
3 %8-10 schůzek

Anketa

Kolik času potřebujete na první schůzce, abyste se rozhodli, zda se s dotyčnou osobou znovu setkáte?
Rozhoduji se ihned
9,5 %
Pět minut
23,9 %
Půl hodiny
50,9 %
Hodinu
7,4 %
Více než hodinu
8,3 %
Celkem hlasovalo 1639 čtenářů.

Jaké negativní faktory ovlivňují odmítnutí partnera na první schůzce?

1. nedostatek fyzické přitažlivosti

2. chabý charakter

3. nudná konverzace

4. jiné zájmy

5. odlišný pohled na svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám