Hlavní obsah

Mužům ve společnosti žen často selhává paměť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nijmegen

Lidská inteligence je pomíjivá a ta mužská obzvlášť. Svědčí o tom i výsledky jedné ze studií, které prokázaly, že mužský mozek reaguje i na tak obyčejné podněty, jakými je například společnost žen, okamžitým a dočasným propadem inteligence. Ve společnosti mužů přitom k ničemu takovému podle zjištění nedochází.

Foto: Profimedia.cz

Reakce mnohých mužů na pouhou společnost žen bývá poněkud zajímává, dochází u nich k dočasnému a znatelnému propadu inteligence.

Článek

Psychologové Johan Karremans a Sanne Nautsová z Univerzity Radboud v Nijmegenu provedli jednoduchý Stroopův test s muži a ženami sedícími před webkamerou. Pokusným osobám při vypracovávání testu bylo řečeno, že je nesleduje nikdo, nebo naopak, že je sleduje muž či žena.

Zatímco výkon žen nebyl informací o tom, že je sleduje muž či žena, nijak ovlivněn, u mužů tomu bylo jinak. Pokud jim bylo řečeno a oni se tudíž domnívali, že je sleduje muž či je nikdo nesleduje, výkon mentálních funkcí ovlivněn nebyl. Když se ale dozvěděli, že je sleduje žena, trpěli ihned poté dočasnou stupiditou.

„Pouhá zmínka ženského jména stačila na to, aby ovlivnila kognitivní výkon mužů… Funguje to i tehdy, když muž ani netuší, jak dotyčná žena vypadá a zda by se mu líbila,“ tvrdí autoři studie ve svém závěru.

Reklama

Související témata:

Související články

Hormonální antikoncepce mění paměť

Hormonální antikoncepce ovlivňuje mnohé, podle některých průzkumů dokonce ženy mate při výběru partnera. Teď se ukazuje, že také mění paměť. Zatímco uživatelky...

Přestaňte kouřit, zlepší se vám paměť

Přestat kouřit není dobré pouze pro zdravotní stav, ale podle vědců z Northumbria University to pomáhá zlepšit krátkodobou paměť. Článek zveřejněný v Drug and...

Intenzivní sex může dočasně vymazat paměť

Americká akademie pohotovostní medicíny publikovala případovou studii ženy, která utrpěla těžkou ztrátu paměti během intenzivní soulože. Čtyřiapadesátiletá...

Výběr článků

Načítám