Hlavní obsah

Mužů se sexuálními potížemi přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na světě má potíže se sexem 150 miliónů mužů, v Česku 800 000 a každým rokem jich 40 000 přibude. Potíž je v tom, že se o těchto problémech ostýchají hovořit nejen pacienti, ale i lékaři, řekl v úterý novinářům u kulatého stolu Fóra sexuální vitality sexuolog a psychiatr Ondřej Trojan.

Článek

Málo se také podle Trojana ví, že sexuální problémy mohou signalizovat vážná onemocnění jako cukrovku, rakovinu prostaty nebo roztroušenou sklerózu. Připustit, že může být taková porucha spojena s nějakým závažným onemocněním, je ochotno jen 45 procent lékařů. Statistiky ale ukazují, že sexuálními poruchami trpí 75 procent diabetiků, 68 procent mužů s vysokým tlakem a 56 procent pacientů s ischemickou chorobou srdeční.

Poruchami erekce nebo i libida trpí také 90 procent mužů s těžkou depresí. Poruchy jsou jednak příznakem deprese či úzkosti, ale také následkem léčby. Mohou je totiž způsobit i některé antidepresivní léky. "Lékaři by se proto měli pacientů při aplikaci léků ptát na jejich sexuální život," uvedl Trojan. Úspěšná je podle něj léčba, která odstraňuje obojí - depresi i sexuální potíže.

S většími dávkami alkoholu klesá potence

Stejně jako některé léky i alkohol a drogy mohou vést ke ztrátě zájmu o sex i k sexuálním poruchám. Alkohol v malé míře - dvě deci vína, jedno dvanáctistupňové pivo nebo půl deci tvrdého alkoholu - může být podle Trojana stimulující. Platí ale, že při větších dávkách sice stoupá chuť, ale klesá potence.

Přestože už se daří s ostychem mužů, kteří se zdráhají hovořit s lékařem o sexuálních problémech, úspěšně bojovat - a nyní už se k tomu odhodlá deset procent postižených, zatímco dříve jich bylo jen pět procent - je to stále podle Trojana žalostně málo. Stále si ještě mnoho mužů říká: Hlavně, že nejde o nic horšího. Ideální je, když je při léčbě ochotna pomoci i partnerka, uvedl sexuolog.

Psychiatrovi se svěřila jedna půvabná žena s tím, že je stále ještě panna, protože její partner se s ní ani po několika letech společného života nepokusil o pohlavní styk. Zůstala pannou, protože ho nechtěla ztratit. Muž se totiž v minulosti neúspěšně pokusil o pohlavní styk a k dalšímu pokusu už neměl odvahu. Léčení podle Trojana trvalo pouhý měsíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Impotence může být předzvěstí infarktu

Poruchy erekce, s nimiž se potýká poměrně velký počet mužů, se neblaze podepisují na jejich psychice. Podle profesora Franka Sommera z hamburské univerzitní...

Zhubnuli, nekouří a mají lepší erekci

Porucha erekce je záludná tím, že ji muži chápou jako osobní selhání, a ne jako nemoc. Místo, aby šli okamžitě k lékaři, snaží se své potíže tajit. Přitom...

Výběr článků

Načítám