Hlavní obsah

Muži s žádostí o ruku neváhají, ženy jsou ve vztazích zdrženlivější

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se to může zdát zvláštní, podle nového průzkumu to vypadá, že jsou to právě muži, kteří se nebojí dát najevo své city a jdou po hlavě i do závazků, jako je svatba nebo rodina. V případě neúspěchu, konkrétně rozvodu, nejsou nijak traumatizováni a většina z nich v novém vztahu uvažuje nad další svatbou.

Foto: Profimedia.cz

Téměř polovina zadaných mužů uvažuje o svatbě.

Článek

Téměř polovina mužů (47 %), kteří jsou v dlouhodobém vztahu, je přesvědčena, že v nejbližší době požádají o ruku svou partnerku, vyplynulo z průzkumu společnosti McGuffin pro značku Milka.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že negativní zkušenost může s leckým zamávat, u pánů se nejeví jako překážka do budoucnosti. Díky své vrozené houževnatější povaze se i po rozvodu nerozpakují uvažovat nad dalším manželským svazkem.

Svatbu chtějí hlavně rozvedení muži

„Podle mých zkušeností je tento trend výraznější právě u rozvedených mužů. Předchozí manželství pro ně není traumatickou vzpomínkou a brzy se proto rozhlížejí po další partnerce,” říká kartářka specializující se na mezilidské vztahy, Iveta Lejsková-Vojtová.

Pokud jsou muži single, většinou jdou naproti novým seznámením, nejčastěji novou lásku hledají v barech, nebo „rozhodí sítě” mezi svými přáteli.

Ženy jsou po rozchodu, nebo dokonce rozvodu zdrženlivější a až 46 % z nich potřebuje nějaký čas na to, aby načerpaly nové síly. Proto novou lásku prozatím nehledají a čekají, až se ve správný čas objeví ten pravý.

Ženy by měly jít štěstí naproti

Osobní koučka Veronika Vinterová ale doporučuje, aby se ženy seznamování nebránily a na toho pravého nečekaly. Doporučuje jít svému štěstí vstříc. Podle ní mnohdy stačí se zamyslet nad tím, kde lze potkat zajímavý protějšek, a jít příležitosti, jak se říká, naproti.

Na druhou stranu, pokud vztah mezi ženou a mužem ztroskotá, a ze svazku zůstanou ženě na starost děti, pak jde péče o sebe často stranou. Ženy se v takové situaci zaměřují na zabezpečení dětí, chod domácnosti a dostatek financí. Na sebe, vlastní štěstí a spokojenost jim nezbývá čas.

Z průzkumu značky Johnnie Walker přitom vyplývá, že každého desátého Čecha dělá šťastným právě jeho partner. Šťastný a radostný člověk je pak podle 94 % lidí také produktivnější a úspěšnější ve svém zaměstnání.

Nesplněná očekávání

„Moje zadané klientky od svých partnerů očekávají, že muž bude milý, hodný, chápavý a citlivý. Mnohem častěji ale řeší to, že si připadají, jakoby vlastně ani žádného partnera neměly,“ říká doktorka Marta Romaňáková, psycholožka programu It‘s my life!

V takových případech je pak potřeba, aby žena dokázala určit, co od vztahu očekává, co by chtěla, aby se změnilo, a co je pro to schopna udělat.

„Ženy si často přejí, aby muž byl více doma s rodinou, dokázal ji ochránit a věnoval čas dětem, staral se o volnočasové aktivity,“ míní psycholožka Romaňáková.

Co se očekávání od protějšku ve vztahu týká, psycholožka říká, že i muži mají stejná přání jako ženy. Touží po porozumění, pochopení, uznání a podpoře. Hned za tím je fyzická atraktivita, kterou vyžadují daleko více muži, než ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám