Hlavní obsah

Muži odpustí partnerce snáze lesbický úlet, než nevěru s mužem

Pokud muž odhalí nevěru partnerky, shovívavost a odpouštění může provinilá čekat spíše v případě, že se za jejím flirtem skrývaly pletky s jinou ženou. Jak vyplynulo z výzkumu, lesbický úlet totiž muži ženám odpustí spíš, než poměr s jiným mužem. Ženy to ale mají naopak.

Foto: Profimedia.cz

Lesbický flirt odpustí muž partnerce spíš, než pletky s jiným mužem.

Článek

Vědci z University of Texas zjistili, že šance, že podvedený muž neukončí vztah s nevěrnicí, je dvakrát vyšší v případě, že mu partnerka "zahýbala" s jinou ženou, než v případě, že si užívala erotických hrátek s jiným mužem.

U žen jsou ovšem tendence přesně opačné. Ty totiž mnohem spíše odpustí partnerovi heterosexuální vztah, než homosexuální úlet.

"Robustní žárlící mechanismus se spustí u mužů a žen z různých příčin. U mužů jsou to ty ohrožující jejich otcovství a u žen ty, které hrozí jejich opuštěním," tvrdí Jaime Conferová, vedoucí studie a doktorand evoluční psychologie.

Polovina mužů toleruje ženě lesbický flirt

Conferová provedla se svým otcem Markem Cloudem, profesorem psychologie na univerzitě Lock Haven v Pensylvánii, studii mezi sedmi sty studenty. Ti byli požádáni, aby si představili, že mají velmi romantický a sexuální vztah s někým, s kým chodí tři měsíce. Pak byli dotázáni na to, jak by reagovali, kdyby je tento partner či partnerka podvedli.

Některým účastníkům bylo řečeno, že jejich protějšek byl nevěrný se ženou, jiným zase, že s mužem. Někteří se dozvěděli, že je partner či partnerka podváděli s jednou osobou, jiní s více. Některým bylo řečeno, že byla jejich polovička nevěrná jednou, jiným dvakrát.

Bez ohledu na počet epizod či milenců a milenek však studie ukázala, že padesát procent mužů by pokračovalo ve vztahu se ženou, jejíž nevěra byla homosexuální. Jen pouhých 22 procent by ovšem ženě odpustilo nevěru s jiným mužem.

Tolerance žen vůči nevěře obecně byla nižší a měla opačnou tendenci. Necelá třetina žen (28 procent) by muži odpustila nevěru s jinou ženou. Pouze každá pátá respondentka by ale zůstala ve vztahu s mužem, který měl homosexuální poměr.

Studenti pak byli vyzváni, aby popsali své reálné zkušenosti s nevěrou. Ze závěrů vyplynulo, že muži skutečně mnohem častěji než ženy opustí svůj protějšek kvůli heterosexuální nevěře.

Muži se bojí o otcovství, ženy opuštění

Výsledky studie podle Conferové ukázaly, že muži jsou více nešťastní z nevěry, která by mohla ohrozit otcovství jejich potomků, zatímco lesbický vztah partnerky nabízí jakousi možnost milovat se s více ženami současně, což odpovídá touze mužů po větším množství partnerek.

"Tyto výsledky jsou pozoruhodné také proto, že podle nejrůznějších průzkumů o homosexualitě mají na ni právě muži víc negativní názor než ženy a také mnohem méně podporují vyrovnání práv heterosexuálních a homosexuálních párů," řekla Conferová.

To, proč ženy odpouštějí nevěru méně, zejména pak tu homosexuální, vysvětluje Conferová tím, že taková nevěra je jen signálem o tom, že současný vztah druhému nevyhovuje a je to jakási "předehra" k opuštění.

Studie byla publikovaná v časopise Osobnost a individuální rozdíly.

Reklama

Související témata:

Související články

Chcete zářit celý den? Dopřejte si ranní sex

Cítíte se unavení, bez energie a neustále přemýšlíte, jak si dobít "baterky"? Pak právě pro vás máme jednoduchý tip - začněte svůj den milováním. Budete nejen...

Výběr článků

Načítám