Hlavní obsah

Muži lžou více než ženy, tvrdí studie

Novinky, bok

Už malé děti učíme, že lhát a vymýšlet se nemá. Byť víme všichni, že to není správné, v dospělosti se tím tolik neřídíme. Vymýšlejí si muži i ženy, a jejich důvody pro to jsou více než zajímavé.

Foto: Profimedia.cz

Muži lžou podle britské studie čtyřikrát týdně, ženy jen třikrát.

Článek

Kdo by si myslel, že vymýšlení a „upravování pravdy” je jen výsadou žen, ten by se dost pletl. Vymýšlejí si muži i ženy, podle posledních zjištění muži dokonce o něco málo více než ženy - zhruba čtyřikrát týdně, zatímco ženy jen třikrát.

Důvody pro takové chování jsou různé. Zatímco ženy si mnohdy vymýšlejí nebo vědomě lžou, aby neranily něčí city, muži tak ve většině případů konají z hamižnějších důvodů - aby si ušetřili peníze nebo vyhráli nějaký sporný argument, cituje Dailymail.

Z průzkumu mezi 2000 Brity vyplynulo, že jasně nejoblíbenější lež je tvrzení „Jsem v pořádku”, i když je daný člověk naštvaný. Následuje pochvala za dárek, který je ve skutečnosti nechtěný či ošklivý, na třetím místě je vědomé lhaní o tom, kolik stála určitá věc, kterou si lidé pořídili. Často se také lže o aktuálním zdravotním stavu (při nemocenské).

Do pomyslné desítky se dostaly i výmysly ohledně komplimentů, jak to někomu sluší nebo kolik alkoholu kdo vypil. Lidé také často vědomě lžou při pracovních pohovorech, při řešení pojistných událostí. Nepřiznají také, že zapomněli odeslat důležitý e-mail, lžou i o svém věku anebo o tom, zda kouří.

Vymýšlení se nevyplácí 

Ať už jsou důvody k vymýšlení či záměrnému lhaní jakékoli, ne vždy se takové chování vyplatí. Jak potvrzuje celých 41 % dotázaných, jejich úskoky jsou většinou odhaleny, a to nejčastěji ze strany partnera, rodičů nebo nadřízeného.

Čtyřicet dva procent dotázaných pak jejich nepravdy už někdy dostaly do vážnějších potíží, 27 procent pak přišlo o některého z přátel kvůli neodpustitelné lži.

„Nevinné lži nebo výmysly tolik nevadí, lhaní při žádosti o práci nebo při nějakém pojištění může mít ale dalekosáhlé následky, které si řada lidí v danou chvíli vůbec neuvědomuje. Proto je dobré si vždy rozmyslet, zda je nutné lhát,” uzavřel mluvčí portálu PayingTooMuch.com, který si studii zadal.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak odhalit lháře

Ačkoliv to racionalisté neradi slyší, intuice je při odhalování lží mnohem spolehlivější než rozum. Zatímco lidé spoléhající na svou vlastní intuici odhalí...

Kde se berou dětské lži

Nezřídka kdy se děti snaží z nepříjemných situací vybruslit pomocí lži. Nebo se lhaním chtějí zavděčit kamarádům či se stát zajímavějšími. Kde se to v dětské...

Výběr článků

Načítám