Hlavní obsah

Můžeme sex považovat za cvičení? Odborníci mají jasno

Ať už odpoledne strávíte v ložnici s partnerem, nebo hodinovým cvičením v posilovně, v obou případech se dočkáte odměny v podobě vyplavených endorfinů. Můžeme u sexu a sportu pozorovat i další společné rysy, díky kterým bychom i milování mohli s klidným srdcem považovat za cvičení?

Foto: Profimedia.cz

Sex je odborníky vnímán jako cvičení s nízkou intenzitou.

Článek

Patříte k lidem, kteří plní „kolečka“ na svých chytrých hodinkách? Nebo jenom chcete vědět, zda můžete odpolední cvičení vynechat a raději ho nahradit příjemnější aktivitou, kterou je bezesporu milování? Ať tak či onak, pravděpodobně si pokládáte otázku, zda se sex rovná cvičení.

Abychom tuto záludnou otázku mohli vyřešit, musíme v první řadě porozumět definici cvičení. „Na úplně základní úrovni můžeme fyzické cvičení definovat jako pohyb,“ říká lékařka Valerie L. Bobbová.

Také slovník Merriam-Webster popisuje cvičení jako „fyzickou aktivitu, kterou provádíme, abychom byli silnější a zdravější“.

Podle těchto definic se zdá, že milování opravdu můžeme považovat za určitou formu cvičení. To ale platí pouze za předpokladu, že během sexu dochází k určité fyzické námaze a zrychlení srdeční frekvence.

Každý pohyb se počítá

Ano, rozhodně to neznamená, že sex nahradí skupinovou lekci tabaty nebo hodinové plavání v bazénu. Na druhou stranu Valerie L. Bobbová říká, že jakýkoliv pohyb je lepší než žádný.

Pokud si tedy s partnerem pravidelně dopřáváte sex, můžete tuto aktivitu vnímat nejen jako zábavu, ale také jako určitý způsob cvičení.

Zhluboka dýchejte. A zhubnete

Zdraví

Přesto nezapomínejte, že sex je odborníky vnímán jako cvičení s nízkou intenzitou. Lékařka a expertka na cvičení Anna Balabanova Shannahanová upozorňuje, že ideálně bychom měli 120 minut týdně věnovat středně intenzivnímu cvičení.

A tak nezbývá nic jiného než kromě milování vyrazit také do tělocvičny. Případně se můžete inspirovat tipy, díky kterým se při milování doslova „zapotíte“.

Jak proměnit sex ve cvičení?

Podle certifikované sexuální terapeutky Nan Wiseové lze považovat sex za cvičení ve chvíli, kdy se milujete vstoje. „U osoby, která v této sexuální poloze drží svého partnera, dochází k procvičení svalstva na pažích,“ říká terapeutka pro Well and Good.

Pravdou ale zůstává, že tato informace zřejmě nepotěší ženy, které jsou partnerem drženy, a tudíž u nich nedochází k žádné silové námaze. Dále se vyplatí, když se v posteli oprostíte od rutiny a vyzkoušíte něco nového.

„Vaše svaly touží po nové aktivitě. Pokud tedy vyzkoušíte nové sexuální pozice, pravděpodobně zapojíte do pohybu jiné svalstvo,“ míní Shannahanová a doporučuje, abyste vyzkoušeli polohu zvanou most.

Snít o sexu je zdravé

Styl

Při této poloze zapojíte nejen svaly, ale také dojde ke zrychlení vaší tepové frekvence. A v neposlední řadě nezbývá nic jiného, než prodloužit váš sexuální styk.

Kolik kalorií spálíme při sexu?

Pokud chcete mít jasnou představu o tom, kolik kalorií spálíte během milování, pak stačí nahlédnout do vědeckých studií. Například výzkum z roku 2013 porovnával spalování kalorií u mladých heterosexuálních párů, které trávily 25 minut sexem a 30 minut běháním na pásu.

Z výsledků studie vyplynulo, že během průměrné sexuální aktivity, včetně předehry a orgasmu, spálili muži 101 kalorií, zatímco ženy 69,1 kalorií. I když tento výsledek není špatný, musíme si uvědomit, že průměrná doba pohlavního styku nečiní 25 minut, nýbrž 5 až 6 minut.

Sexem příliš nezhubnete, při některých pozicích ale posílíte svalstvo

Vztahy a sex

„U sexu skutečně dochází k energetickému výdaji, avšak nejde o závratné číslo,“ říká profesor Antony Karelis pro Insider.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám