Hlavní obsah

Mobily mohou být i zdraví prospěšné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Po všech varovných a znepokojivých studiích ohledně škodlivých vlivů mobilních telefonů se objevila i nová teorie, která říká, že mobily mohou být i zdraví prospěšné. Nejsou pouze nepostradatelné pro náš sociální život, ale mohou být použity i jako zdravotní pomůcka, píše na svých internetových stránkách britský deník The Sun.

Foto: Pavla Hlavatá

Účastníci Economy Run před hotelem Patria

Článek

Za hlavní výhodu telefonů považuje list jejich schopnost připomínat. Upozorňuje na možnost naprogramovat si do přístroje denní upomínku ohledně nutného užití vitamínu nebo životně důležitého léku, což je ideální pro všechny, kteří mají tendenci na užívání zapomínat.

SMS s varováními i výsledky testů

Další výhodou telefonů je možnost přinášet varování a informace. Například v současné době, kdy ve světě zuří epidemie záhadného viru, který způsobuje akutní syndrom dýchacích cest (SARS), v Hongkongu prostřednictvím textových zpráv obyvatelstvo informují o stavu krize a doporučují preventivní opatření.

Britští kardiologové prostřednictvím mobilních telefonů monitorují své pacienty. Program, který zavedli v nemocnici St. Thomas v jižním Londýně, vysílá lékařům textové zprávy z čipu zabudovaného v defibrilátoru, jímž je pacient opatřen. Jakmile u nemocného dojde k nějaké komplikaci, doktoři se to ihned díky sms zprávě dozví.

Program v mobilu může upozornit na ovulaci

Některé nemocnice ve Velké Británii posílají textovými zprávami výsledky lékařských testů, aby pacientům ušetřili nervy drásající čekání. Tímto způsobem se závěr vyšetření dozví ihned, jak se objeví v nemocničním počítači. Systémy také lidem připomínají schůzky u lékaře, aby jejich zmeškáním zbytečně nepřicházelo zdravotnictví o peníze.

The Sun tvrdí, že mobilní telefony mohou pomoci i s plodností a otěhotněním. Existují totiž i programy [www.meggpower.com], které mohou ženy snažící se přijít do jiného stavu, upozorňovat na dobu jejich ovulace. Po úspěšném otěhotnění zase přicházejí na řadu jiné systémy, které průběžně zasílají zprávy o stádiích vývoje děťátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám