Hlavní obsah

Mladí Evropané si vylepšují sex alkoholem a drogami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Alkohol a drogy coby prostředek k vylepšení sexuálního života volí čím dál více mladých Evropanů. Podle průzkumu třetina dotázaných mužů a 23 procent žen ve věku od 16 do 35 let uvedlo, že pijí alkohol, aby zvýšili své šance na pohlavní styk.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí dotázaní rovněž přiznali, že některých svých sexuálních zkušeností v podnapilém stavu či pod vlivem drog litují.

Článek

Odborníci při průzkumu, který byl zveřejněn v časopise BMC Public Health, zkoumali chování 1 341 mladých lidí z devíti zemí včetně České republiky.

Mimo jiné dospěli k závěru, že rizikový sex, který mladým lidem pod vlivem alkoholu a drog hrozí, je od konzumace návykových látek nijak neodrazuje. Mnozí je prý naopak "strategicky" užívají, protože jsou přesvědčeni o tom, že mají příznivý vliv na jejich sexuální život.

Sexuální začátky bývají spojeny s užíváním alkoholu

Výzkum se uskutečnil v devíti evropských městech. Kromě mladých návštěvníků hospod, barů a nočních klubů v Brně se do něj zapojili respondenti v Liverpoolu, Berlíně, Vídni, Aténách, Benátkách, Lisabonu, španělském letovisku Palma de Mallorca a slovinské Lublani.

Ve všech zemích odborníci dospěli k závěru, že je konzumace alkoholu a drog v raném věku spojena se začátkem sexuálního života ještě před završením 16 let, a to především u dívek.

Ve Vídni polovina dotázaných, kteří měli pohlavní styk před 16. narozeninami, uvedla, že se tak stalo po požití alkoholu. K témuž se přiznalo 42 procent mladých se sexuální zkušeností před šestnáctinami v Brně, 36 procent v Benátkách, 37 procent na Mallorce a 30 procent v Liverpoolu.

Mládež si myslí, že kokain prodlouží sexuální styk

Podobné byly i závěry ohledně užívání drog jako jsou marihuana, hašiš, kokain a extáze. Například více než čtvrtina mladých konzumentů kokainu je přesvědčena o tom, že tato droga prodlužuje sexuální styk, a více než pětina konzumentů kokainu jej užívá s vidinou neobvyklých sexuálních praktik.

Užívání drog a pití alkoholu je podle průzkumu také spojeno s promiskuitou a často nechráněným pohlavních stykem. Mnozí dotázaní rovněž přiznali, že některých svých sexuálních zkušeností v podnapilém stavu či pod vlivem drog litují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám