Hlavní obsah

Čtvrtina amerických teenagerek má pohlavně přenosné choroby

Novinky, CNN,

Nejméně tři milióny amerických dívek ve věku od 14 do 19 let, tedy celá čtvrtina této populační skupiny, je nakažena pohlavně přenosnými chorobami. Vyplynulo to z vůbec první studie, která byl provedena v této skupině provedené Centrem po kontrolu šíření nakažlivých nemocí CDC, během níž byly dívky testovány na přítomnost čtyř infekcí.

Článek

Výzkum byl proveden u skupiny 838 dívek v letech 2003 a 2004 a zaměřen byl na lidský papillomavirus, který může způsobit rakovinu děložního čípku, na chlamydie, trichomoniázu a virus herpes simplex.

Nejhorší byla situace u Afroameričanek. Polovina z nich měla nejméně jednu z těchto pohlavně přenosných chorob, zatímco u bílých Američanek a dívek latinskoamerického původu byla nákaza zjištěna jen u dvaceti procent.

Nejhorší byla situace v případě papillomaviru, který byl zjištěn u 18 procent dívek. Čtyři procenta dívek byla nakažena chlamydiemi, které způsobují záněty v pohlavních orgánů a močových cest, 2,5 procenta jinak nejrozšířenější pohlavně přenosnou chorou, nevirovou trichomoniázu, která se projevuje většinou jen výtoky, může ale přispět k nákaze jinou pohlavně přenosnou chorobou, ať je to papillomavirus nebo virus HIV. Dvě procenta dívek pak měla virus herpes simplex, který způsobuje opar na genitálu.

Lékaři upozorňují, že tyto nemoci jsou nejen příčinou rakoviny děložního čípku, ale  také často příčinou neplodnosti. CDC doporučuje, aby se dětští a dorostoví lékaři více zaměřili na pohlavně přenosné choroby u této skupiny dívek, i když si mnozí lidé myslí, že jde o nevinné dívky. Polovina z nich však uvedla, že už měla sex. Lékaři navíc uvádějí, že tyto nemoci se nepřenášejí jen pohlavním stykem, ale i při jiných sexuálních aktivitách, například při orálním sexu. Papillomavirus může být i příčinou rakoviny jícnu.

Jako další opatření je doporučena vakcinace dívek ve věku 11 až 12 let proti papillomaviru třemi dávkami, jednou pak pro dívky a ženy ve věku 13 až 26 let.  Doporučuje též screening chlamydií u žen pod 25 let. S CDC se v tom shoduje i Americká akademie pediatrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám