Hlavní obsah

Miminka mohou pomoci bojovat proti vráskám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CINCINNATI

Nové krémy na obličej, díky kterým bude pleť vypadat mladistvě a svěže, by mohly být vyráběny na bázi přírodních substancí, kterými je pokryto miminko v děloze. Vědci se zabývají zkoumáním mázku (vernixu), který u kojenců působí jako zvlhčovač, léčí zranění a má protizánětlivé účinky, píše britský deník The Sun.

Foto: Tomáš Vítámvás

1. liga družstev (Boskovice)

Článek

Bílá hmota, která je směsí lipidů, proteinů a vody, je z novorozenců setřena ihned po narození. Pokud se tak však nestane, pleť miminek je podle expertů více hydratovaná a méně šupinatá.

Vědci z Cincinnati v americkém Ohiu teď pracují na syntetické verzi mázku. Ta by mohla pomoci předčasně narozeným dětem, které tuto substanci samy neprodukují. Lékaři však doufají, že se jim zároveň podaří vytvořit i kosmetický krém proti vráskám a ochrannou vrstvu na plenky a obvazy.

Vědci o tom včera informovali na konferenci v dětské nemocnici v Cincinnati. Doktor Marty Visscher prohlásil: "Seznam možných využití mázku je nekonečný. Příroda vymyslela, jak ho vytvořit, ale pro ta předčasně narozená miminka dosud neexistuje žádná adekvátní náhrada. Doufáme, že se nám do budoucna podaří masově vyrábět syntetický ekvivalent mázku."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám