Hlavní obsah

Manželství se i v dnešní době může vyplatit

Novinky, das

V roce 2011 proběhlo v České republice nejméně svateb od roku 1918 a o polovinu méně než ve šťastném porevolučním roce 1990 – pouhých 45 137. Díky vysoké míře rozvodovosti stále více mladých lidí upřednostňuje život na hromádce. Přesto má manželství stále své opodstatnění a výhody převažují před nevýhodami.

Foto: Dana Klejnová, Novinky

Osobní svoboda je pro Češky stále důležitější.

Článek

Naše společnost se za posledních sto let změnila jako nikdy předtím. Může za to především technická revoluce, která umožnila věci, o kterých se našim předkům ani nesnilo. Ženy mají volební právo, mohou dělat kvalifikovanou práci stejně jako muži a dostala se jim do rukou velká „zbraň“ v podobě hormonální antikoncepce.

Dřívější role žen spočívala výhradně v péči o rodinu. Politika, rodinné finance i velká rozhodnutí ležely na bedrech mužů. Žena, která muže neměla, se pohybovala na okraji společnosti. Sociální jistoty svobodným ženám ani matkám stát neposkytoval. Byly zcela závislé na podpoře muže, případně rodiny.

Dnešní žena je emancipovaná, tedy nezávislá. Studuje, buduje si kariéru a užívá si. Sama dělá velká rozhodnutí včetně toho, kdy bude mít děti. A také to nejdůležitější, je finančně soběstačná.

„Ženy se ve světě financí pohybují stejně obratně jako muži. Náš nedávný průzkum ukázal, že v 50 % domácností učiní rozhodnutí o hypotéce právě žena,“ potvrzuje vývoj Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Výhody a nevýhody manželství

Novomanželským půjčkám a společnému zdanění manželů už sice odzvonilo, ale stát a jeho zákony stále manžele zvýhodňují. Na společném jmění manželů „vydělá“ především žena. Pokud je doma a stará se o děti, stále má ze zákona nárok na půlku toho, co za trvání manželství její milovaný vydělá. Bohužel ale také toho, co prodělá a tedy dluhů.

Ani dědický zákon na nesezdané partnery nemyslí a v první linii upřednostňuje děti a rodiče. Ohledně zjišťování zdravotního stavu bude partner opět bit a zdravotní stav své polovičky se tak nemusí dozvědět.

„Velký podíl na poklesu uzavírání manželských sňatků má také vzrůstající procento mladých lidí, kteří vyrůstali v neúplné rodině a neosvojili si tak klasický model rodiny,“ potvrzuje ze své terapeutické praxe psycholožka Tamara Svrčková a dodává: „Naše společnost také nežije podle křesťanských hodnot, je velice tolerantní k promiskuitě a i nemanželské děti jsou vnímány zcela jinak než dříve.“

K manželství pak zbývá jediný důvod a tím je láska, což je ovšem emoce, která se v čase mění.

Ekonomická soběstačnost

Češky jsou stále více ekonomicky soběstačné a osobní svoboda je pro ně důležitější než manželská finanční jistota. Trendem je také upřednostňování úspěšné kariéry před mateřskou, potažmo rodičovskou rolí. Společnost je mnohem tolerantnější, a to nejen k takovým soužitím, ale i k dětem, jejichž rodiče nejsou manželé.

Rodiče dětí by měli mít hlavně na paměti, že děti vyrůstající v nemanželských rodinách nemají úplně nejlepší příklad pro své vlastní budoucí svazky a chybí jim důvod a motivace, proč vstupovat do manželství. Preference svobody tak může leckdy vést až k odmítání odpovědnosti a z toho plynoucích problémů.

Proč klesá počet manželství
Děti vyrůstají v neúplných rodinách – neosvojí si klasický model rodiny
Manželská smlouva (závazek) se nebere moc vážně
Chybí potřeba vzájemné hmotné podpory, zbývá jen důvod „z lásky“, což je emoce, která se mění…
Vysoká tolerance k promiskuitě a pozitivní společenské přijímání nemanželských dětí
Preferuje se kariéra, rodičovská role je vnímána jako vedlejší
Vysoké náklady na svatbu
Obava ze ztráty svobody a nezávislosti
Zdroj: Tamara Svrčková, psycholožka Dobrovolnického centra Protěž

Reklama

Související témata:

Související články

S výběrem partnera mohou pomoci odborníci

Potkat partnera na celý život a prožít romantickou lásku – o tom sníme všichni. Podaří se to však jen málokomu. Může pomoci, pokud si s výběrem partnera...

Výběr článků

Načítám