Hlavní obsah

Lidé od sexu příliš očekávají, nespokojenost tak u nich sílí

Novinky, das

Z pohledu sexuality se za posledních 50 let ve společnosti odehrálo mnoho změn. Lidé mnohem více akceptují stejnopohlavní vztahy, nezávazné sexuální aktivity, sledování porna, ale i další věci, které dříve byly spíše tabu. Zároveň je ale také na lidi vyvíjen větší tlak, jak by měl vypadat jejich sexuální život. To s sebou nese spoustu očekávání, která se ale často s realitou míjejí a lidé jsou proto častěji nespokojení.

Foto: Profimedia.cz

Lidé často od sexu očekávají příliš mnoho.

Článek

S větší otevřeností spjatou s naší sexualitou, ale také díky funkčním metodám antikoncepce by se dalo předpokládat, že lidé holdují sexu mnohem více než v dávných dobách, kdy mnoho věcí bylo v tomto směru tabu.

Jak ale ukazují mnohé průzkumy, není tomu tak vždy. Například dnešní mladí jsou z pohledu sexuality mnohem více při zemi než předchozí generace. Potvrzuje to i výzkum, který vedla mezi lety 2005 a 2011 profesorka sociologie Paula Englandová mezi vysokoškolskými studenty.

K sexu během studijních let se sice přiznalo 72 % studentů, ale zdaleka nešlo o každodenní záležitost. Čtyřicet procent studentů mělo během celé vysoké školy méně než 3 sexuální zkušenosti a ty ne vždy zahrnovaly soulož. Pouze 30 % studentů souložilo během vysoké školy alespoň jednou.

Vzhledem k tomu, že se jedná o část populace, která je obecně považovaná za sexuálně nespoutanou, nejedná se skutečně o žádná ohromující čísla. Spíše naopak.

Když upřímnost ubližuje aneb Proč je lepší pomlčet o počtu sexuálních partnerů

Vztahy a sex

Podle odborníků je to dáno i tím, že i mladí mají od sexu jako takového nereálná očekávání. Ovlivnění mnoha romantickými filmy si již první sexuální zkušenost představují jako něco ohromně úžasného, dokonalého, až magického, přičemž reálná zkušenost ve většině případů taková není.

První sex má k tomu, co se odehrává na televizní obrazovce, často opravdu velmi daleko. Navíc tomu tak není jen u prvního sexu.

Virtuální sexualita začíná velmi významně ovlivňovat vztahy i společnost

Vztahy a sex

Ani dospělí lidé s mnoha sexuálními zkušenostmi nejsou často se svým sexuálním životem zcela spokojení. Jak ukázal průzkum společnosti Yoo, která se zaměřuje na zkvalitňování sexuálního života, považuje až 20 % Češek svůj sexuální život za nudný, z něhož nemají patřičný prožitek, přičemž pro třetinu Čechů je jejich sexuální život doslova katastrofou.

Tato nespokojenost je přitom také často spjatá s přehnaným očekáváním. „Dnes se od sexu očekává mnoho – že bude vášnivý, vzrušující, spontánní, vynalézavý a ultraorgasmický. Představa dobrého sexu je tak silná, až můžeme mít pocit, že selháváme jako lidské bytosti, pokud nedosahujeme takové úrovně extáze pravidelně,” upozorňuje Rachel Hillsová, autorka knihy s názvem Mýtus sex.

Sexuální preference mladých výrazně ovlivňují erotické filmy

Vztahy a sex

Proto všem doporučuje, aby se zkusili od všech svých představ oprostit a začít si užívat sexu bez tlaku a zbytečných očekávání. Romantické či eroticky zaměřené filmy sice mohou vzbuzovat vášeň a touhu, ale tak by to mělo i zůstat.

Reálný život je prostě jiný, každý člověk na mnohé podněty reaguje jinak, ale to neznamená, že s ním neprožijete plně uspokojující a vášnivé milování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám