Hlavní obsah

Líbání je nejjednodušší způsob, jak posoudit partnera

Novinky, bok

Polibky letmé, nesmělé i ty vášnivé. Všechny jsou nedílnou součástí vztahu, pomáhají vyjádřit, co cítíme k tomu druhému. Nejde ale jen o romantické gesto, líbání může mít řadu zdravotních i jiných výhod.

Foto: Profimedia.cz

Z evolučního hlediska má už první polibek velkou moc. Dokáže prý ženám napovědět, zda bude jejich vyvolený dobrým partnerem a otcem.

Článek

První polibek může být jakýmsi potvrzením, že nám protějšek vyhovuje, stejně tak ale katem možného svazku. A to když první pusa není to, co jsme čekali. I taková je jeho síla.

„Líbání lidem jednoduše pomáhá najít toho pravého partnera a zůstat s ním,” vysvětluje Laura Bermanová, profesorka odborné gynekologie a psychiatrie na Feinberg School of Medicine na Northwestern University v Chicagu.

Kromě toho má ale líbání i řadu dalších významných funkcí. Jejich přehled přinesl server Foxnews.

Zábava prospívající imunitnímu systému 

Během pouhých 10 sekund líbání si mohou partneři vyměnit až 80 miliónů bakterií, uvedla nizozemská studie uveřejněná v listopadu minulého roku v odborném časopise Microbiome.

I když to zní dost odpudivě, právě tento fakt může paradoxně lidskému imunitnímu systému pomoci. „Lidský organismus se dostane do přímého kontaktu s celou řadou bakterií, a právě díky tomu dokáže postupně posilovat odolnost právě proti podobným druhům,” uvedla pro server Bermanová.

Studie provedená v roce 2010 dokonce naznačila, že pravidelné líbání partnerů může pomoci v ochraně jejich potomka ještě v děloze před nebezpečnými cytomegaloviry. Ty mohou způsobovat různé vrozené vady, například kojeneckou slepotu.

Evoluční pomůcka 

Líbání, které funguje jako romantické gesto v téměř 90 % všech známých kultur, je z pohledu ženy nejdůležitější hlavně v období ovulace. Tedy v čase, kdy je nejpravděpodobnější, že může otěhotnět.

Z evolučního hlediska to dává podle odborníků jednoznačný smysl. „Líbání je nejjednodušší způsob, jak prostřednictvím chutě, přitažlivosti a vůně posoudit partnera jakožto možného otce svých dětí,” cituje se ve studii.

Zlepšuje sexuální touhu

Nejintimnější formou líbání je francouzský polibek (způsob líbání, při kterém se používá jazyk). Obě pohlaví si ho nejvíce dopřávají v dlouhodobějším vztahu, muži pak více než ženy i v krátkých vztazích, uvádí studie publikovaná v roce 2007 v časopise Evolutionary Psychology.

Jedním z vysvětlení, proč tomu tak je, je zjištění, že při líbání se pomocí slin přenáší k ženě testosteron, který u ní zvyšuje sexuální touhu.

Hormony štěstí 

Líbání podle mnohých zjištění dělá lidi jednoznačně šťastnější. „Při líbání mozek uvolňuje chemické látky, které zvyšují pocit vzájemného pouta s partnerem,” vysvětlila profesorka.

Zároveň se při něm uvolňují endorfiny - hormony štěstí. Při líbání také dochází ke snižování stresového hormonu kortizolu, cituje studie z roku 2009 provedená na  Lafayettově univerzitě v Pensylvánii.

Může zachránit vztah 

Pravidelné líbání může podle některých zjištění celkově zlepšovat spokojenost ve vztahu, což ho může svým způsobem i zachránit před úpadkem či stereotypem. Jak uvádějí data z průzkumu provedeného v roce 2011 na Kinsey Institute v americkém Bloomingtonu, obě pohlaví, užívající si ve vztahu časté líbání, vykazovala i lepší sexuální spokojenost.

Reklama

Související články

Nemoc, co se šíří polibky

Zima bývá sezónou plesů, tanečních zábav i diskoték. Proto ji můžeme považovat za období polibkových žní, a tedy mononukleózy. Šíří se prostřednictvím virové...

Výběr článků

Načítám