Hlavní obsah

Láska na první pohled skutečně existuje, stejně jako závislost na ní

New York

Jeden pohled a může z toho být láska jako trám. Nevěříte? Podle expertů z New Yorku stačí k propadnutí kouzlu druhého člověka jen pětina sekundy. Láska na první pohled je tak naprosto reálná, neboť k vylití hormonů euforie při zamilování stačí jen několik milisekund. Navíc tato zamilovanost může být silně návyková.

Foto: Profimedia.cz

Zamilovat se stačíme za pětinu sekundy. Člověk se cítí jako po kokainu.

Článek

První záchvěv lásky stimuluje dvanáct různých částí mozku, po nichž se začnou uvolňovat sloučeniny příjemných pocitů jako dopamin, oxytocin, adrenalin a vasopresin. Ke stejné exkreci látek dochází po požití kokainu. Takže pocit zamilovanosti se rovná pocitu, který zažívají uživatelé této těžké drogy.

„Tyto objevy dokazují, že má i láska vědecky doložitelné základy. Ale vyvolává to zároveň otázku: Zamilovává se srdce, nebo mozek? Já bych řekla, že mozek, ale srdce je do celé věci také zapojeno, protože složitý koncept lásky je tvořen zespodu nahoru a shora dolů od mozku k srdci a nazpět,“ tvrdí profesorka Stephanie Ortigueová ze Syracuse University.

Podle její studie také různá láska ovlivňuje různé části mozku. Bezpodmínečná láska, jaká vzniká mezi matkou a dítětem, je ovlivněna běžnými a odlišnými částmi mozku včetně jeho střední části. Vášnivá láska je ale ovlivněna částí mozku řídící odměňování a částí související s kognitivními funkcemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vzniká láska a zamilovanost

Láska a zamilovanost jsou nekonečnou inspirací mnoha umělců. Co ale stojí za jevem, který dokáže tak dokonale pobláznit rozum? Vědci, kteří se na tuto otázku...

Výběr článků

Načítám