Hlavní obsah

Kvůli obezitě mužům ubývá testosteron, výsledkem může být neplodnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buffalo

Obezita je nebezpečná nejen kvůli zvýšenému riziku onemocnění chorobami srdce a diabetem, ale u mužů má navíc další neblahý důsledek, s rostoucí obezitou klesá hladina testosteronu v těle. Přitom tento pohlavní hormon je pro zdraví mužů nezbytný a jeho pokles vede k celé řadě komplikací, včetně neplodnosti. Podle nové newyorské studie má podprůměrnou hladinu testosteronu 40 procent obézních mužů.

Článek

Obezita sice vede často k diabetu, zajímavé ale je, že hladinu testosteronu snižují diabetes i obezita nezávisle na sobě. V takovém případě může být hladina testosteronu při obou negativních rizicích ještě nižší. „Vliv diabetu na snižování testosteronu je podobný jako vliv sedmi kilogramů nadváhy,“ tvrdí doktorka Sandeep Dhindsová ze State University of New York v Buffalu.

Nedostatek testosteronu snižuje u mužů libido, vede k problémům s erekcí a především s plodností. To, že obézní muži mají častěji nižší hladinu testosteronu, také vysvětluje fakt, proč jsou obézní muži častěji neplodní.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč i jinak aktivní lidé tloustnou

Příjemná brunetka z redakce, kde jsem léta pracoval, přiváděla kolegyně k zoufalství. Neustále něco jedla a nebyly to jen dietní věci. Při tom měla nádhernou...

Každý třetí dospělý Čech má nadváhu

V České republice má každý třetí dospělý nadváhu a každý pátý už je obézní. Právu to řekl profesor Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky Všeobecné...

Výběr článků

Načítám