Hlavní obsah

Kvalitní sex dokáže podle odborníků snížit vysoký krevní tlak

Novinky, bok

Kvalitní sex přináší nejen pocity uspokojení a štěstí, ale také snižuje hladinu stresu a podle nového vědeckého zjištění i vysokého krevního tlaku. Pokud je sex opravdu dobrý, dokáže snížit krevní tlak podobně jako diuretika (léky na odvodnění), jež jsou lidem s hypertenzí často předepisována.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní sex, nejlépe pravidelný, dokáže snižovat vysoký krevní tlak stejně efektivně jako některé léky. Ilustrační foto

Článek

Z výzkumu amerických vědců vyplynulo, že dobrý a uspokojivý sex dokáže hodnotově snížit tlak o zhruba 13 %, což je srovnatelné s podobným účinkem při užívání diuretik, cituje server Daily Mail.

„Čím příjemnější je orgasmus, tím nižší jsou zjištěné hodnoty tlaku v rámci dne po pohlavním styku,” tvrdí odborníci z Georgia State University v Atlantě.

Vědci věří, že je to i tím, že sex jako takový podporuje tvorbu hormonu lásky oxytocinu, který redukuje hladinu stresu.

V rámci studie měli dobrovolníci při sexu na sobě srdeční monitor. Stejně tak u nich byla měřena intenzita orgasmu, jehož hodnoty se pohybovaly v rozmezí 66 až 106. Průměr pak u dobrovolníků činil 87.

Před sexuálním stykem byl u dobrovolníků měřen průměrný systolický tlak (vyšší hodnota při měření tlaku, udává se před lomítkem – např. 120/80 mmHg) 115 mmHg, po sexu klesl v průměru o 17 mmHg.

Reklama

Související témata:

Související články

Mrtvice je hlavně souboj s časem

Cévní mozková příhoda (CMP), označovaná také jako mozková mrtvice nebo odborně iktus, je třetí nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Každým rokem postihne 25 tisíc...

Byliny jako pomocníci v boji proti infarktu

Ještě před deseti dvaceti lety jsme infarkt myokardu vnímali jako hrozbu, která se týká hlavně mužů ve vyšším středním věku a starších. To se ale změnilo....

Výběr článků

Načítám