Hlavní obsah

Kuřačky mohou zabít své dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když to zní jako šok, je to pravda. A nemluvíme teď zrovna o dlouhodobých následcích, které holdování cigaretám způsobuje plodu.

Foto: MP Rožnov p.R.

Kontrola v jedné z provozovoven

Článek

Již dlouho je totiž známo, že děti matek - kuřaček častěji než jiné umírají při tzv. SIDS (syndrom náhlé smrti dítěte). Při něm miminko postihne náhlá a nečekaná zástava srdce, která bývá příčinou úmrtí.

Dosud se nevědělo, jak může kouření s tímto syndromem souviset, ale vědci z Univerzity ve Florencii nabízejí vysvětlení, které by mohlo objasnit jeho vznik. Provedli totiž pokus, při němž vystavili těhotné krysy oxidu dusnatému v takové koncentraci, v jaké ho asi vdechuje žena kuřačka. Zjistili, že u jejich nenarozených potomků došlo k poruše vývoje buněk srdeční tkáně, které mají vliv na jednu z fází srdečního rytmu.

Přitom děti, které mají tuto fázi delší než jiné, jsou více ohroženy nepravidelnostmi srdeční funkce. To může právě souviset s náhlým úmrtím v raném věku.

Proto vědci naléhavě radí všem maminkám, aby nekouřily v době těhotenství, a nejlépe ani po narození dítěte v jeho blízkosti. Jako prevenci SIDS je možné doporučit, aby maminky nenechávaly spát miminko na bříšku, nezanechaly ho v přetopené místnosti a v měkkých peřinkách. Cena, kterou za nedodržení těchto pravidel mohou zaplatit, je totiž příliš vysoká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám