Hlavní obsah

Krvácení po sexu může být i známkou závažného onemocnění

Novinky, das

Pokud opomineme první sexuální styk v životě dívky a sex během menstruace, pak bychom neměly brát na lehkou váhu žádné další krvácení po milování. Ne vždy se samozřejmě jedná o závažné onemocnění, nicméně se může jednat i o jeden z příznaků rakoviny děložního čípku, proto je tak důležité nebagatelizovat celou událost a raději zajít na kontrolu ke gynekologovi.

Foto: Profimedia.cz

Krvácení po sexu nelze bagatelizovat.

Článek

Jakékoli změny v menstruačním cyklu není radno podceňovat, natož jedná-li se o krvácení po sexu. Může se sice jednat jen o povrchové poškození tkáně nebo zvýšenou citlivost povrchu dělohy, případně naprosto běžnou citlivost sliznic krátce po porodu, ale také o poševní záněty či rakovinu děložního čípku.

U žen v menopauze může být příčin víc. Například záněty močových cest, drsnější pohlavní styk nebo opět různé infekce. V důsledku menopauzy se také snižuje elasticita celé vagíny a její stěny se ztenčují, proto je náchylnější k poškození.

Větší rizika pak hrozí i ženám s více sexuálními partnery, se kterými nepoužívají kondom. Větší problém ale mohou mít i ženy s anémií, u nichž není výjimečné nadměrné krvácení při periodě i mimo ni, nebo také ženy, které je těžké před sexem nažhavit předehrou nebo ty, jež zanedbávají intimní hygienu.

Za krvácením ale mohou stát i tzv. polypy neboli nezhoubné výrůstky v pochvě, které se mohou objevit na výstelce děložního čípku nebo dělohy. Vlivem sexu může pohyb polypů podráždit okolní prostředí a způsobit krvácení.

Některé ženy mohou krvácet i v době ovulace, tedy zhruba v polovině období mezi poslední a následující menstruací. Toto krvácení mohou provázet i další problémy, jakými jsou bolest v podbřišku či zvýšená teplota.

U rakoviny děložního čípku sehrává důležitou roli čas

Nejhorší diagnóza při krvácení po sexu může být přednádorové stádium či samotná rakovina děložního čípku. Přestože se jedná o onemocnění, se kterým si lékaři dokážou poměrně dobře poradit, i zde je rozhodující čas. Čím dříve přijdete k lékaři, tím větší máte šanci na rychlé uzdravení.

Díky pravidelným preventivním prohlídkám se většina těchto problémů odhalí už v přednádorovém stádiu, při kterém můžete v nemocnici podstoupit drobný chirurgický zákrok, tzv. konizaci.

Pokud už se jedná o stádium rakoviny, pak je léčba složitější, nicméně i díky moderní medicíně si lékaři dokážou poradit i s horší prognózou. Naději dnes ženám neskýtá pouze léčba chemoterapií a radioterapií, ale také méně invazivní a přitom velmi účinná biologická léčba.

Důležitá prevence rakoviny děložního čípku

Pokud chcete předejít závažným důvodům krvácení po milování, pak dbejte na prevenci. Primární prevence onemocnění spočívá v očkování proti lidským papilomavirům. Sekundární prevencí je včasný záchyt onemocnění během gynekologického vyšetření.

Moderním trendem je ale také náhrada cytologického vyšetření testem HPV DNA, který stoprocentně odhalí, zda je na děložním čípku přítomna riziková HPV infekce, a to ještě dříve, než dojde k rozvoji přednádorových změn. Toto vyšetření je tak mnohem citlivější než klasická cytologie. Ženy si za něj ale musí připlatit, jelikož není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám