Hlavní obsah

Kolem antikoncepce stále koluje mnoho babských rad i pověr

Novinky, Andrea Zunová

Už od nepaměti se ženy snaží chránit před nechtěným otěhotněním. Přestože dnes už nemusí sahat k babským radám a po dohodě s lékařem se mohou zdravotně nezávadně chránit, přetrvávají některé pověry, kterými je prý možné těhotenství zabránit.

Foto: Profimedia.cz

Dodržení antikonepčních babských rad většinou skončí těhotenstvím

Článek

Mezi ně patří např. výplachy po sexu, přerušovaná soulož, nebo mýtus, že pokud žena při sexu neprožije orgasmus, nemůže otěhotnět.

Za úplný nesmysl označil gynekolog Tomáš Binder, vedoucí lékař porodnické části FN Motol, snahu zabránit početí výplachy jakýmikoli tekutinami, nebo sprchou. Stejně tak tvrzení, že absence orgasmu značí jistotu, že žena neotěhotní. K přerušované souloži pouze lakonicky řekl, že se to  "vždycky neodhadne". Proto ani tuto metodu nelze doporučit jako jistou.

Před časem jsme psali, že otěhotnět může i panna, protože panenská blána není celistvá. Proto ani toto rčení není pravdou. [celá zpráva]

Tvrzení, že otěhotnět nemůže žena, která kojí, je pravdivé tak napůl. Podle Tomáše Bindera je při plném kojení ovulace hormonálně zablokovaná. K otěhotnění ale dochází, když maminka již nekojí stoprocentně, např. dítě dokrmuje. V takovém případě podle lékaře "už blokáda nemusí být stoprocentní a může se stát, že se objeví ovulace a může dojít k otěhotnění".

Antikoncepce je nejspolehlivější

Mnoho žen v současné době užívá antikoncepci. Je to asi jedna z nejspolehlivějších metod. "Otěhotnění přes tuto formu ochrany není časté, ale každá antikoncepční metoda má své tzv. těhotenské číslo selhání. U hormonální antikoncepce je spolehlivost podle tohoto čísla přes 99 %," říká Tomáš Binder. "U tělísek je to o něco nižší, ale jejich spolehlivost díky zdokonalování roste. Počet selhání naopak narůstá u pesarů a další bariérové antikoncepce."

Binder zavzpomínal na své první lékařské působení v Mostě, kde vyšetřoval Kubánky. Ty místo tělíska používaly smotaný vlasec na ryby, který zabraňoval početí. Na podobném principu pak fungovala tzv. Dana.

Obava žen, že se jim po užívání antikoncepce sníží chuť na sex, je podle Bindera lichá. Vysvětlil, že u určitého procenta žen dochází při užívání gestagenní hormonální antikoncepce (neobsahuje ženské pohlavní hormony - estrogeny) k depresím a tím pádem i k menší chuti na sex. Není to však dlouhodobý stav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám