Hlavní obsah

Klíč ke spokojenému vztahu? Osvojte si pravidlo 80/20

Novinky, ald

Pravidlo 80/20 si před časem získalo popularitu především mezi lidmi, kteří toužili zhubnout nebo změnit své stravovací návyky. V oblasti výživy si pod tím můžeme představit poměr mezi vyváženými pokrmy a jídly, která zdravá nejsou. Vypadá to ale, že tyto dvě číslice můžeme bez problému aplikovat i na vztahy. Podle vztahové koučky Sloan Sheridan-Williamsové se pod pravidlem 80/20 skrývá zdravý přístup k partnerským vztahům.

Foto: Profimedia.cz

Pravidlo 80/20 pomáhá nalézt ve vztahu rovnováhu.

Článek

Začátky vztahu jsou zalité sluncem. Máme pocit, že partner nemá jedinou chybičku a jenom stěží si dokážeme představit chvíli, kdy bychom se ve vztahu nudily nebo byly nespokojené. Bohužel líbánková fáze, jak jí přezdívají odborníci na vztahy, má svou omezenou dobu trvání.

U některých párů skončí po třech měsících, jiné dvojice se dokážou na růžovém obláčku udržet po celý rok. Dříve nebo později ale přijde rychlý sešup, po kterém se musíme vyrovnat s tím, že ani náš partner není dokonalý. A právě v tento moment se vyplatí, když si vzpomeneme na pravidlo 80/20.

Udržujte balanc

Každá z nás má od vztahu jistá očekávání. Chceme být šťastné, spokojené, opečovávané a především milované. Někdy jsou bohužel naše očekávání až příliš vysoká a o vztahu uvažujeme jako o pohádce, která nesmí mít zádrhel. Právě proto existuje pravidlo 80/20, díky němuž bychom měly zůstat nohama na zemi.

Pravidlo totiž říká, že z 80 procent má být vztah spokojený a zbývajících 20 procent je vyhrazeno pro neshody a chvíle, kdy k úsměvu na rtech máme doopravdy daleko. Výsledkem vzorce je pevný vztah, který na sebe neklade velká očekávání a vnímá drobné problémy jako součást života.

Přechozený vztah aneb Když chybí vášeň, intimita, ale i zájem o druhého

Vztahy a sex

„Všechno, co podporuje rovnováhu ve vztahu, je pozitivním krokem vpřed. Klíčem ke zdravému vztahu je zvýšení vašich standardů a snížení očekávání. V případě, že svá očekávání doopravdy snížíte, vytvoříte ve vztahu dostatečnou flexibilitu, díky níž vztah poroste,” tvrdí vztahová koučka Sloan Sheridan-Williamsová pro Glamour.

Pokud se ve vašem vztahu objeví určité problémy, nevnímejte je jako konec světa. Pouze si uvědomte, jak často do vašeho soužití zasahují. Pravidlo 80/20 samozřejmě nelze přesně aplikovat a staví především na osobním pocitu. Zároveň se snaží ukázat, že drobné hádky nebo protivné chování partnera ke vztahu jednoduše patří, byť v líbánkové fázi k přestřelkám nedocházelo.

Co dělat, když se do vztahu vloudí sexuální frustrace

Vztahy a sex

Chci ve vztahu dokonalost

Ptáte se, proč pravidlo nemůže fungovat na principu 90/10? Jasně, pravděpodobně by šlo o dokonalý scénář, jenže v reálném světě to takto nefunguje.

„Tato procenta jsou subjektivní. Už u pravidla 80/20 budeme vnitřně usilovat o ještě lepší skóre. Kdybychom si pravidlo nastavili na 90/10, pak budeme toužit po stoprocentní spokojenosti, tedy dokonalosti, která ve vztazích neexistuje,” říká Sheridan-Williamsová a dodává, že pravidlo 80/20 vnímá jako perfektní způsob, jak se vzdát předdefinovaných očekávání, která dvěma lidem mohou bránit, aby se šťastně posouvali vpřed.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přijímat a dávat rady

S radami je to v životě ošemetné. Ty dobré jsou, jak známo, nad zlato. Ale jak je poznat? Ty špatné nás zase mohou vyjít draho. Ať už v podobě nepříjemností,...

Výběr článků

Načítám