Hlavní obsah

Když se milostný vztah promění v přátelství

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je v pořádku, když jste více než partneři spíše přátelé? Jak kdy. Pokud bezmezně toužíte po tom, abyste si jednoho dne vzali někoho, s kým vás bude kromě partnerského pojit i pouto přátelské, není to rozhodně na škodu. Problém může nastat, když se milostné pouto vytratí a z velké lásky se stane „jen“ kamarádství.

Foto: Profimedia.cz

Kamarádství ve vztahu není na škodu, musí v něm ale stále zůstat erotický náboj.

Článek

To se stalo například známé herečce Gwyneth Paltrowové. Ta se domnívala, že se svým mužem, frontmanem kapely Coldplay Chrisem Martinem stráví celý život. Bohužel opak byl pravdou a pár se v roce 2015 po dvanácti letech manželství, ze kterého vzešly dvě děti, rozešel. Proč?

Zřejmě se vytratila jiskra. V nedávném rozhovoru sympatická herečka prozradila, že jsou s exmanželem nejlepší přátelé. Společně dokonce slaví narozeniny své i svých dětí.

Absence citů

Redaktorka sofeminine.co.uk Jane Drukerová přidává svůj vlastní příběh. „Na univerzitě jsem se seznámila s Maxem. Měli jsme rádi stejné věci, jídla, filmy, měli společné zájmy. Po šesti letech vztahu byla dalším logickým krokem svatba. Vždycky jsem ale cítila, že mě miluje více než já jeho. Líbilo se mi to, cítila jsem se v bezpečí a nevěnovala jsem tomu pozornost.“

Jednoho dne si ale uvědomila, že to nestačí. Když se totiž chystala vyzkoušet si svatební šaty, začala plakat. „Uvědomila jsem si, že v sobě nemám pro toho člověka správné romantické city. Najednou jsem si byla jistá, že nemůžu dopustit, abychom se vzali.“

Rovnou ze salónu šla domů, kde se svému snoubenci se vším svěřila. Byl zničený. „Zpětně to ale vidím jako správný krok pro budoucnost každého z nás. Jednala jsem instinktivně a dnes jsme oba v manželském svazku s našimi milovanými protějšky a stejně jako Gwyneth a Chris jsme zůstali báječnými přáteli.“

Jane dodává, že její manželství je na jedné straně vášnivé a romantické, na druhé ji s manželem pojí přátelské pouto, které ale ve vztahu nehraje hlavní roli. Jak ale poznat, že člověk nechodí se svým nejlepším přítelem, a vyvarovat se toho, aby s někým, kdo by mohl být jeho nejbližším přítelem, nestrávil zbytek života?

Cítíte přitažlivost

Každému se líbí něco jiného. Pokud si ale nedovedete představit, že s člověkem, který je po vašem boku, budete pravděpodobně sdílet lože po celý zbytek života, něco je špatně. Občas se stává, že někteří lidé sexuálně fantazírují a místo svého protějšku si dosazují jiné, cizí nebo známé tváře.

Jakmile ale začnete cítit fyzickou přitažlivost k někomu jinému, je to špatné znamení. Může to totiž značit, že ve vztahu nejsou naplněny vaše erotické potřeby. Pokud totiž vázne sexuální intimita, s největší pravděpodobností budete hledat potěšení jinde.

Kamarádi s výhodami

Vztahy, kterým se říká „friends with benefits“, tedy přátelé s výhodami, nejsou žádnou výjimkou.

Jenomže jakmile přátelství jak se říká „trumfne” romantiku, ve vztahu nastane nerovnováha, která může skončit neuspokojeným romantickým vztahem mezi partnery.

Nemáte stejné cíle

„Když jsem si uvědomila, že chci pracovat a žít na jiných kontinentech, věděla jsem, že Max nebude sdílet moji vizi budoucnosti. V otázkách toho, co bude, jsme se vždy lišili, měli jsme jiná očekávání i plán budoucnosti,“ říká Jane Drukerová.

Dodává, že stejně tak náboženství nebo to, kolik kdo chce dětí, nepředznamenává, že bude všechno klapat tak, jak má.

Nezávislost

Romantický vztah rovná se dva jedinci, kteří jsou ve své podstatě odkázáni jeden na druhého. „Myslete na svůj vztah, jako kdyby to bylo písmeno H. Stojí na dvou stejných, sjednocených pilířích. Pravou romanci poznáte podle toho, že se z „já“ a „ty“ stane „my“. Tato definice zásadně odlišuje vztah od přátelství.“

Závazek

Nejdůležitější, pokud přijde k rozhodování, zda ze vztahu bude přátelství, nebo opravdová láska, je závazek jednoho k druhému. Toto rozhodnutí totiž odráží touhu pracovat na vztahu a rozvíjet ho v milující, láskyplné prostředí.

Nedostatek oddanosti

Ovlivňují nás naši přátelé, preference, vize o budoucnosti, ale také cíle a životní perspektivy. Jenomže jsou to naši životní partneři, kteří mají velký vliv na to, jací jsme a jací budeme.

Vybíráme si je tak, aby zapadli do našich ideálních představ. Pokud ten, kdo stojí po vašem boku, těmto věcem ani trochu neodpovídá, není to dobré znamení. Pro cestu životem zřejmě nebude tím nejvhodnějším kandidátem.

Reklama

Výběr článků

Načítám