Hlavní obsah

Když má muž nejlepší kamarádku

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žárlivost je ve většině vztahů naprosto normální věc. Kdo nikdy na partnera nežárlil, jako by nebyl. Jenomže co když se do vztahu dvou lidí vloudí někdo třetí? A co když je to žena, a navíc ještě partnerova nejlepší kamarádka? V tomto případě většinou vzniká velký problém.

Foto: Profimedia.cz

Měl by muž tolerovat partnerčiny city, nebo by žena měla přijmout a snažit se pochopit přítelkyni, která je pro jejího partnera údajně tolik důležitá?

Článek

Každá žena je v heterosexuálním vztahu dvou lidí vnímána jako sokyně v lásce. Partnerka většinou mužovu nejlepší kamarádku nechce příliš tolerovat, nebo naopak nemá na výběr. Muži se svých kamarádek neradi vzdávají a častokrát argumentují tím, že pro ně jejich známá vůbec nic neznamená, že je to prostě „jen kamarádka”.

„Skutečné a důvěrné přátelství mezi dvěma dospělými heterosexuálními osobami opačných pohlaví, oproštěné od jakéhokoli erotického napětí je spíše velkou výjimkou. Protože na to, aby bylo mezi mužem a ženou duševní souznění, musí fungovat chemie,” říká MUDr. Vanda Lukáčová.

Ženy většinou argumentují faktem, že pokud měly nejlepšího kamaráda, vztah nikdy nebyl vyrovnaný, co se týče přátelských a milostných hranic. Právě takové vztahy totiž častokrát začínají nebo končí mileneckým poměrem.

Pravdou ale zůstává, že muži nejlepší kamarádky mají a mít budou, a pak je čistě na jejich partnerkách, jak se s tímto, častokrát nechtěným vztahem, vyrovnají. „V tuto chvíli je to všechno jen o důvěře a komunikaci,” domnívá se Lukáčová a dodává: „Trestat muže například odpíráním sexu nebo ho používat jako nástroj manipulace považuji za velmi nešťastné jednání. Milostný styk není odměnou za poslušnost.”

Muž by měl přijmout odpovědnost za své činy

Pokud to ve vztahu začíná skřípat, hádky a neshody jsou na denním pořádku, pak jde s největší pravděpodobností o nedůvěru a nejistotu. Ženy se bojí, že má jejich partner potřebu citově se angažovat u jiné ženy, v tomto případě u své nejlepší přítelkyně. Další na řadě je také žárlivost a nepochopení, proč druhá osoba potřebuje někoho, u koho by se mohla vypovídat. Měla by to být totiž právě osudová partnerka, které by se muž měl svěřit se vším, co ho trápí, se svými pocity i problémy ve vztahu.

Představa, že muž s nejlepší kamarádkou rozebírá milostný život a neshody v partnerství, svádí k obavám, že se druhá žena projeví jako chápající protějšek. To v muži může rozpoutat citový vztah, který se přátelství může podobat už jen velmi vzdáleně. Co má ale muž dělat s žárlivou ženou, která nedokáže kamarádský vztah přijmout?

Odborník na rodinnou psychologii doktor Jeroným Klimeš říká, že je vše pouze otázkou hodnot. „Přátelství muže a ženy může existovat. Bez sexu, nebo se sexem. Bohužel nikdy nemůžeme říct, že máme vztahy zcela pod kontrolou. City, které byly původně přátelské, se můžou úplně jednoduše změnit v lásku nebo zamilovanost.”

Přátelství může existovat

Ovšem ne vždy je přátelství „převlečený” milostný poměr. Někteří odborníci se domnívají, že pokud přátelství trvá několik let a oba tvrdí, že je vše založené na kamarádském principu, a doopravdy tomu tak je, jedná se sice o vzácnou výjimku, ale vztah může bez milostného poměru doopravdy fungovat.

Jestliže ale žena nedokáže kamarádku v mužově přítomnosti snést, žárlí a se vztahem nesouhlasí, je to problém. „V tomto případě jde hlavně o ujasnění vlastních priorit. Jsem toho názoru, že pokud je žena extrémně žárlivá, měl by muž zhodnotit, jestli mu za to žena, k níž podle svých slov nic necítí, vůbec stojí. I kamarádský vztah může zničit vztah partnerský. Žena se totiž domnívá, že mužova přítelkyně je 'něco víc' než ona sama, a nakonec jí psychika může donutit muže opustit. A to za to nestojí,” domnívá se Klimeš. Podle něj by měla mít manželka nebo přítelkyně vždy absolutní přednost, protože největší hodnota by pro muže měla být hlavně rodina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám